Chleb pszenno razowy z ziarnami

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-08-31
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno razowy z ziarnami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno razowy z ziarnami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno razowy z ziarnami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno razowy z ziarnami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno razowy z ziarnami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb pszenno razowy z ziarnami

Składniki:

Przygotowanie:

Pieczenie w automacie: pierwszy program, waga 1 kg.

Wbić jajko dolać mleko aby w sumie było 300 gram, dodać margarynę (można zastąpić innym tłuszczem: smalcem, oliwą), cukier, sól. Wsypać ziarna w sumie powinno być 160 gram, ja czasem daję słonecznik zamiast pestek dyni. Wsypać mąkę (gdy chcemy piec z timerem to przykryć równomiernie mąką tak aby drożdże nie stykały się z płynami). Wsypać na wierzch drożdże.


Pieczenie w piekarniku

Mleko podgrzać aby było letnie, wsypać cukier, drożdże i dwie łyżki mąki. Odstawić na minimum 10 minut aby zaczyn zaczął rosnąć.

Pozostałe składniki wsypać do miski (jajko i tłuszcz najlepiej podgrzać aby było letnie). Wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić je następnie aż do podwojenia objętości masy.

Chleb piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni aby skórka zrobiła się rumiana.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem