Buraczki ćwikłowe z chrzanem

autor: , kategoria: sałatki, kuchnia polska , dodano: 2010-09-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Buraczki ćwikłowe z chrzanem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Buraczki ćwikłowe z chrzanem

Składniki:

  • buraki czerwone [1 kg] (najlepiej niezbyt duże)
  • cukier [4 łyżki] (zwykły kryształ)
  • ocet [0.25 szklanki] (ilość można modyfikować - do smaku)
  • sól [1 łyżeczka] (płaska)
  • chrzan [100 g] (tarty, najlepszy Polonaise)

Przygotowanie:

Przeszukałam zasoby kulinarne portalu i o dziwo nie znalazłam przepisu na dodatek do obiadu bez którego w sezonie buraczkowym - czyli w zasadzie teraz - nie mogę się obyć.

Buraczki można przygotować sobie dzień wcześniej, wtedy są zdecydowanie lepsze w smaku jak się przez noc "przegryzą".


Buraki bez obierania ze skórki, porządnie wyszorowane szczoteczką gotujemy najlepiej na parze.

Jeśli ktoś nie ma specjalnego garnka do gotowania na parze wystarczy druszlak, pokrywka i garnek taki żeby nam druszlak nie wpadł do środka do niego, wystarczy wlać wody tak aby była poniżej poziomu druszlaka i parować buraczki do miękkości pod przykryciem pilnując żeby wody nie było za mało, w razie potrzeby dolewamy wody.

W ostateczności można ugotować w wodzie ale te "uparowane" są o niebo lepsze bo nic nie wylewamy z wodą, cały sok buraczkowy i zarazem smak zostaje w środku. Można też upiec w piekarniku do miękkości - też są wyborne, zdecydowanie lepsze niż "z wody".

Uparowane i ostudzone buraczki ścieramy na tarce na drobniejszych oczkach. Dodajemy chrzan rozmieszany wcześniej w occie (łatwiej go będzie nam wymieszać z burakami), cukier i sól.

Ilość octu podałam orientacyjnie bo zależy jakie kto lubi kwaśne, ja lubię mniej więcej z taką ilością octu na kilogram buraków.

Nie sugerujcie się smakiem świeżo przygotowanych buraczków, bo właściwego smaku nabiorą po kilku godzinach w lodówce, wtedy można jeszcze ewentualnie doprawić przed samym podaniem.

Teraz buraki są najsmaczniejsze więc grzechem byłoby nie skorzystać z takiego dobrodziejstwa ogrodu.

Tak przygotowane buraczki można przechowywać w lodówce do bezpośredniego spożycia spokojnie do 4 dni gdyż dodatek octu sprawia że nie zepsują się tak szybko.

Stanowią idealny dodatek do mięs pieczonych, kotletów, schabu razem z tłuczonymi ziemniakami - pychota.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem