Chleb domowy z soją

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-09-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb domowy z soją
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb domowy z soją

Składniki:

Przygotowanie:

Podane proporcje są na 2 standardowe keksówki. Ja zawsze piękę dwa chlebki bo znikają w mgnieniu oka.

Przygotowujemy zaczyn:
w misce rozkruszamy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i mąkę pszenną - tak na oko ok. pół szklanki odejmując ją oczywiście z wcześniej przygotowanej ilości. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Gdy zaczyn "ruszy" w garnku dosyć sporym albo w większej misce mieszamy wszystkie suche składniki - resztę mąki pszennej zwykłej, mąkę pszenną razową, żytnią i żytnią razową, sól oraz słonecznik i ugotowaną wcześniej soję.

Dodajemy powoli podrośnięty zaczyn oraz wlewamy barszcz biały (dodatek barszczu sprawi że chleb nabierze kwaśności i będzie bardziej "domowy" w smaku) oraz wbijamy jajka.

Mieszamy wszystko drewnianą łyżką dolewając po trochu ciepłą wodę aż do uzyskania w miarę możliwości gładkiego klejącego się do łyżki ciasta, musi być gęste ale ciągle kleić się do łyżki. Jeśli ktoś czuje że mąka zbiłą się w grudki można wyrabiać chwilę ciasto ręką.

Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych cienko pszennymi otrębami keksówek (masełko na brzegach sprawi że skórki będą przyjemnie pachnące i apetycznie złote). Ciasto łatwo można wyrównać w foremkach dłonią zwilżoną w wodzie.

Foremki należy wypełnić max. do 2/3 wysokości - inaczej w trakcie pieczenia może nam "wykipieć".

Wierzch można posypać dowolnymi ziarnami np. słonecznikiem lub siemienie jak kto lubi i posmarować jajkiem (ja nie smaruję, bo mi się nie chce - i tak jest pyszny).

Należy piec w 200-210st. ok. godzinę aż wierch się dobrze zrumieni. Można dla pewności sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony w środku.

Po upieczeniu wyjmuję je na deskę i przykrywam ściereczką do ostygnięcia, wtedy skórka trochę zmięknie i chlebek łatwiej pokrić na zgrabne kromeczki.

Chlebek przepysznie smakuje ze świeżym masłem i z dowolnymi dodatkami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • beata_1988, 2010-09-02 18:45:43
    beata_1988
    w składnikach powinno być:
    mąka pszenna razowa [0.2 kg]
    mąka żytnia zwykła [0.3 kg]
    mąka pszenna [0.4 kg] zwykła- tortowa
    mąka żytnia razowa [0.2 kg]

    poobcinało mi opisy przy tych składnikach - z góry przepraszam za bałagan
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2017-02-08 08:46:26
    PatrykLubik
    super wygląda ten przepis, ja ostatnio wypróbowałam mieszankę do wypiekow z Polskich Młynów z chleba żytniego i jestem bardzo zadowolony ze smaku
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe