Racuchy na zsiadłym mleku

autor: , kategoria: naleśniki, kuchnia polska , dodano: 2010-09-02
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Racuchy na zsiadłym mleku
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Racuchy na zsiadłym mleku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuchy na zsiadłym mleku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuchy na zsiadłym mleku

Składniki:

Przygotowanie:

Zsiadłe mleko możecie zrobić sami jeśli ktoś potrafi, jeśli nie można je kupić np w Biedronce.

Do miski wlewamy mleko, dorzucamy jajka i miksujemy, dodajemy porcjami przesianą mąkę oraz sodę cały czas miksując. Na końcu dodajemy cukier puder. Ciasto ma wyjść dość gęste.

Na patelni rozgrzewamy olej, nie musi go być za dużo, racuchy nie muszą być całe zamoczone w tłuszczu.
Łyżką nakładamy małe porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoto na niewielkim ogniu.

Pierwsze racuchy pomogą Wam dojść do wprawy gdyż czasem ciasta naleje się za dużo i przy przewracaniu może się rozlać na boki :)
Zazwyczaj na patelni smażę po 2-3 placki by mieć nad nimi kontrolę :)

Podawać ciepłe lub zimne z czym nam się podoba, tj. z dżemem, konfiturą, cukrem pudrem, owocami, czekoladą.
Same w sobie nie są zbyt słodkie dlatego super pasują do wszelkich konfitur.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • 28nana, 2010-09-03 08:16:40
    28nana
    3
    kolejna pyszność z serii smaki z dzieciństwa....
    aż mi zaczęły ślinianki pracować !!!

    u mnie w domu często robiło się jeszcze wariację z jabłkami - kwaskowate jabłko kroiło się w cieniutkie plasterki ( o kształcie półksiężyca ) i wrzucało do ciasta....

    inna rodzinna wersja zakładała dżem wiśniowy zamiast cukru pudru...

    tak czy owak, danie jest doskonałym obiadem dla niejadków lub deserem dla łasuchów.


    gwiazdki za:

    * przypomnienie smaków z dzieciństwa
    *jasny przepis
    * zdjęcia przyprawiające o burczenie w żołądku


    ps. już wiem co zrobię jutro n obiad
  • marronelle, 2010-09-03 09:18:53
    marronelle
    7
    Coś przepysznego!
    Podaję je na obiad lub jako deser, z konfiturami.
    Polecam!!
  • zuzzi, 2010-09-27 14:55:57
    zuzzi
    2
    Nigdy w sumie nie robiłam racuchów, bo moja mama robiła racuchy na drożdżach, do których mam awersję Więc jak tylko znalazłam ten przepis, to aż mi ślinka pociekła i w przeciągu 2 tygodni dwukrotnie racuchy wylądowały na moim stole. Są pyszne!
  • vild, 2010-09-30 21:50:52
    vild
    0
    fajny opis (cenne rady)
    smakowite zdjecia
    i ten smak...niestety troche zapomniany
    wiec nic innego jak 5*
  • daget, 2010-10-19 09:44:52
    daget
    1
    Ostatnio szukałam czegoś na zsiadłym mleku, zapomniałam o takich plackach. Są znakomite jako alternatywa dla mięsa. Racuchów z jabłkiem i na drożdzach mój mąż nie je a te z miłą chęcią wszamał do ostatniego placka. Bardzo dobre z powidłami śliwkowymi.
  • iwona200, 2010-10-30 17:54:45
    iwona200
    1
    Właśnie je zjadłam Zrobiłam sobie z twarożkiem i polewą czekoladową - PYCHA! Duży plus za to, że są mało słodkie, bo można dodawać dodatki bez obaw, że się przesadzi ze słodkością
  • isabelmm, 2010-11-28 11:17:28
    isabelmm
    0
    Super,super,super! Na obiad, śniadanie lub kolacje. Ostatnio na spotkaniu towarzyskim zamiast ciastek, paluszków itp. zajadaliśmy sie takimi domowymi racuchami mało tego, dokonaliśmy odkrycia,że świetnie sprawdzają sie jako zakąska pod alkohol
  • aleksaa, 2010-11-29 01:00:58
    aleksaa
    isabelmm, ooo no prosze! ;D
    Komentarz
  • rejected_darling, 2011-03-31 16:34:35
    rejected_darling
    1
    Bardzo fajny, przejrzysty przepis, do tego zdjecia aż ślinka cieknie
    Osobiście nie przepadam za ciastem drożdżowym w jakiejkolwiek formie, a te placki chętnie wsuwam na śniadanie w nieprzyzwoitych wręcz ilościach. Do tego są proste w przygotowaniu - zwykle robi je mój mężczyzna, a ja tylko smaruję konfiturami i wsuwam...
  • dama_kameliowa, 2013-07-09 14:40:43
    dama_kameliowa
    0
    Robiłam już drugi raz, są przepyszne! Gdy wyleję na patelnię, na wierzch rzucam namoczone rodzynki lub owoce kandyzowane, wtedy to już prawdziwy rarytas Dobre na ciepło jak i na zimno. Polecam.
  • kobieta_wamp, 2013-09-11 14:38:22
    kobieta_wamp
    0
    Zrobiłam już 2 raz i są pyszne Polceam!
  • miecznikprawy, 2014-01-08 14:29:04
    miecznikprawy
    musze spróbowac
    Komentarz
  • Korah, 2014-01-10 11:25:45
    Korah
    0
    Przepis z zsiadłym mlekiem jest super, praktycznie nie robię innych racuchów. Do tego jest zdrowsze, niż mleko.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem