Królewicz

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-09-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Królewicz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Królewicz
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Królewicz
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Królewicz

Składniki:

Przygotowanie:

Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta.
W tym celu należy wymieszać ze sobą wszystkie sypkie produkty, potem dodać margarynę (najlepiej schłodzoną), pokroić nożem, a następnie zagnieść ciasto z pozostałymi składnikami (możliwie szybko, bo lubi przyklejać się do ręki). Wyrobione ciasto (nie przejmować się widocznymi kawałkami margaryny) wstawić do zamrażalnika.
------------------------------------------------------------------------------------------
Gdy ciasto będzie się mrozić, przystępujemy do wykonania biszkoptu.
Przygotować 4 naczynia. W jednym umieścić cukier, w drugim przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Do trzeciego wrzucamy żółtka jaj, a do czwartego (garnka) białka.
Ubijamy białka mikserem. Gdy powstała piana będzie sztywna, dodajemy cukier, potem żółtka, cały czas miksując. Kiedy wszystko połączy się w pulchną, gładką masę, wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką, aż wszystko się połączy. Wylewamy do posmarowanej wcześniej tłuszczem foremki, pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku ok. 40min w temp. 180C.
------------------------------------------------------------------------------------------
Po upieczeniu biszkopta wyjmujemy z zamrażalnika kruche ciasto. Dzielimy je na połowy. Jedną z nich wkładamy do foremki, w której piekł się wcześniej biszkopt (ja kroiłem to zmarznięte ciasto na cienkie placki, układałem na blaszce jeden koło drugiego i łączyłem pozostałością - okruszkami). Tak złączoną warstwę ciasta wstawić do piekarnika, piec na złoty kolor (u mnie ok. 35min w 180C).
------------------------------------------------------------------------------------------
W tym czasie przyrządzamy krem. Połowę mleka potrzebną do masy mieszamy z cukrem i gotujemy. Do drugiej połowy dosypujemy mąki (tortowej i ziemniaczanej) i łączymy tak, by pozbyć się grudek.
Gdy mleko z cukrem zaczną się gotować, zdejmujemy je z ognia i dolewamy to mleko rozmieszane z mąką. Jak zaczyna się gotować, to zestawić z ognia. Staramy się nie gotować za długo, bo powstaną grudki.

Kiedy krem CAŁKOWICIE wystygnie, wtedy do niego dodajemy margarynę i ucieramy na pulchny krem.
------------------------------------------------------------------------------------------
Jak mamy już biszkopt i 2 kruche placki, przekładamy ciasto kremem.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • loitzl9006, 2010-09-03 17:55:07
    loitzl9006
    Aaa, no i jeszcze wymiary foremki, na której piekły się placki to 34 x 20 cm.
    Komentarz
  • daget, 2010-11-16 17:41:18
    daget
    -1
    Brakuje zakonczenia opisu, czyli jaka kolejnosc ciasta? kruche + biszkopt+kruche, czy kruche +kruche+biszkopt?

    Ja robie identycznie tylko z uwagi na to ze przejadly sie nam juz ciasta z kremem "maslanym", do gotujacego sie budyniu wrzucam margaryne czekam az sie rozpusci i... Goracym budyniem przekladam ciasto, kruche + biszkopt+ kruche. Wkladam blache w wielka reklamowke i szczelnie zamykam.
    Juz na drugi dzien ciasto jest doskonale wilgotne i rozplywa sie w ustach
  • kaska20_2005, 2011-04-03 20:38:10
    kaska20_2005
    yyy ja robie Królewca zupełnie inaczej, a jest przepyszny
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem