Chleb Dukana

autor: , kategoria: chleby , dodano: 2010-09-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb Dukana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb Dukana
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb Dukana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb Dukana
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb Dukana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chleb Dukana

Składniki:

Przygotowanie:

Chleb dostosowany do norm diety Dukana.
Jest tak pyszny że aż ciężko ograniczyć się do zalecanych dwóch kromek dziennie;) ale smakuje nie tylko osobom na diecie.


Przepis:

Odzielamy zółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze sporą szczyptą soli. Zółtka ucieramy z chudym twarogiem. W tym czasie do blendera wrzucamy szklankę otrębów owsianych i poł szklanki zarodników pszennych-z zarodnikami zrobiłam pierwszy raz, można użyc poprostu 1,5 szkl zmielonych otrebów. Miele je okolo 5 min na sredniej szybkości.

Do utartych zółtek z serem dodajemy przyprawy. najsmaczniejszy jest z cebulką prażoną i czosnkiem(przyprawą), dodaję również bazylię, tymianek, oregano, pieprz i chilli flakes. Nie trzeba juz solić.

Teraz cały czas miksując dorzucamy zmielone otręby, proszek do pieczenia oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Chleba nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, mieszamy całość a na koniec dodajemy ubite białka.

Wlewamy dość gęsta ale wciąż półplynna masę do formy(najlepiej silikonowej, unikniemy problemów z wyjmowaniem chleba), smarujemy roztrzepanym żóltkiem by skórka pieknie się przyrumieniła i wstawiamy do piekarnika na około 50min, w temp 180stopni z termobiegiem. Po upieczeniu nie wyjmuje od razu z piekarnika, tylko dopiero gdy sie ostudzi-trzeba wytrzymac:):)

Ilość składników jest przygotowana na formę o wymiarach 20x10, keksówka, ciasto troche wyrasta.

Smakuje idealnie z pastą z kolejnego przepisu.

    Śr. ocena: 2.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-10-11 18:35:09
    anka_bunio
    Nie wyszedł mi ten chlebuś Przynajmniej w niektórych partiach...
    Komentarz
  • Isanka, 2010-11-21 20:49:27
    Isanka
    gdyby zrobić taki mały chlebek, taką porcję, którą można byłoby zjeść jednego dnia... dla mnie troszkę za duży.
    Komentarz
  • UrbanWarrior, 2011-01-06 22:28:21
    UrbanWarrior
    1
    Wlasnie upieklam chlebek wg Twojego przepisu, ale z pominieciem drozdzy i mleka. Moze nie wyrosl jakos spektakularnie, ale jest na prawde smaczny! Dziekuje !!!
  • Ankha_88, 2011-01-16 01:10:01
    Ankha_88
    Ile takie cudo ma kalorii w 100 gramach?
    Komentarz
  • pysiamn, 2011-01-17 08:05:38
    pysiamn
    2
    Upekłam wczoraj wyglądal pieknie...nieskropmnie powiem, że nawet lepiej chyba niż u Ciebie.

    Z tym wyjatkiem, że dla mnie on w smaku przypomina jajecznice z przyprawami
    Z chlebem nie ma nic wspólnego!!!

    Jedna gwiazdka za zdjęcia i experyment
  • GOCHA1980, 2011-01-30 21:46:32
    GOCHA1980
    1
    beznadziejny jest ten chleb, nic nie czuc tylko te jajka FATALNY
  • anka_bunio, 2011-01-31 17:12:16
    anka_bunio
    A myślałam, że chleb mi nie wyszedł... więc taki miał być?! Zamiast dukania zdecydowanie polecam przejście na wegetarianizm.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe