Risotto z warzywami

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-09-04
  • Risotto z warzywami

Składniki:

Przygotowanie:

1. Garnek z wodą doprowadzić do wrzenia, posolić a następnie dodać groszek i fasolkę, gotować około 2-3 minut, aż warzywa zmiękną. Warzywa odsączyć i spłukać zimną wodą. Garnek z bulionem zachować na później.

2. Rozgrzać oliwę i 25 gram masła na patelni. Następnie dodać pokrojony w paski kabaczek i smażyć około 2-3 minut aż zmięknie. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulę i smażyć około 3 minut aż zmięknie, cały czas mieszając.

3. Do cebuli dodać ryż i ciągle mieszać aż spęcznieje i zacznie pękać, wtedy dolać wermut. Mieszać aż wermut przestanie skwierczeć i jego większość zostanie wchłonięta przez ryż, wtedy dodać część bulionu całość doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż.

4. Dodać resztę bulionu, dusić aż do wchłonięcia całości płynu przez ryż, cały czas mieszając.

5. Po okolo 20 minutach kiedy całość bulionu zostanie wchłonięta a ryż będzie miękki i kremowy lecz nie rozwalający się, delikatnie wymieszać z wcześniej przygotowanym groszkiem, fasolką i kabaczkiem, dodać pozostałe masło i połowę startego parmezanu. Całość podgrzać, doprawić do smaku.
Pozostały parmezan serwować osobno w miseczce.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-08-16 16:27:06
    studentkaAM
    0
    Suoer przepis na letnią wersję risotto, kiedy wszystkie składniki dostępne są na ogródku! Ja z braku parmezanu dodałam starty ser mozzarella i wyszło równie pyszne. Zasłużone 5* ode mnie!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe