Muffinki prawie jak oryginalne

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-09-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki prawie jak oryginalne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki prawie jak oryginalne

Składniki:

  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • jogurt naturalny [150 ml]
  • aromat waniliowy do ciast [0.5 op.] (lub 275g esencji waniliowej)
  • jajka [2 szt.]
  • masło [100 g]
  • cukier [200 g] (najlepiej puder)

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 190'C i do roboty. Więc 100g miękkiego masła ucieramy z 200g cukru-jeśli macie to pudru bo wtedy szybciej idzie nam robota. Dodajemy dwa jajka, mieszamy, dodajemy jogurt. Jeśli chcecie-może być smakowy też się nada:) DO tego wanilia i mieszamy.
Mieszamy 275g mąki z łyżeczką proszku do pieczenia. Możecie odjąć 1/3 mąki i zamiast niej dodać otręby lub skruszone muesli a będzie korzystniej:) Na koniec dodajemy startą na proszek gorzką czekoladę.
Nakładamy do foremek- lekko wypukle. Pieczemy chwilkę ponad 25minut-no do momentu, ąz góra będzie rumiana.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 23

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-02-15 17:32:26
    studentkaAM
    2
    Oceniam muffiny w wersji z jogurtem truskawkowym.
    Z tych proporcji wychodzi nam nie 23, a 10 standardowych muffinek. Zawartosc jogurtu sprawia, ze sa one delikatne i maja lekki truskawkowy aromat i posmak. Dla mnie to nowosc, bo zawsze do tego typu wypiekow ladowalam olej.
    Chrupiaca skorka i delikatne ciasto w srodku sprawiaja, ze przepis ten laduje u mnie w ulubionych!
  • ula2689, 2013-03-25 17:01:39
    ula2689
    0
    Bardzo dobre.Mi wyszło 16sztuk.Nie miałam esencji waniliowej wiec dodałam cukier waniliowy.Wyszło mi bardzo gęste,więc dolałam troche mleka.Mimo to wyszly pysznie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem