Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Placek po cygańsku z kurczakiem

autor: , kategoria: placki , dodano: 2010-09-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku z kurczakiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku z kurczakiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku z kurczakiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku z kurczakiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku z kurczakiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placek po cygańsku z kurczakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Farsz:
Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem i odstaw na 5-10 minut. W tym czasie na głębokiej patelni rozgrzej oliwę.
Dodaj kurczaka i cały czas mieszając smaż, aż się lekko zrumieni.
Pokrojoną w pół plasterki cebulę dodaj do mięsa, całość wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.
Pomidory sparz we wrzątku i zdejmij skórę, pokrój w ćwiartki i dodaj do kurczaka, całość wymieszaj ( Chyba, że ktoś chce użyć pomidorów w puszcze to poprostu jedną puszkę dodajemy do kurczaka).
Paprykę pokrój w paski i dodaj do całości. Patelnię przykryj i całość duś do czasu, aż papryka zmięknie ale nie będzię z niej odchodziła jeszcze skóra.
W miseczce wymieszaj sos salsa z 3 łyżkami śmietany i dodaj do całości.
Duś kolejne 2-3 minuty i odstaw na bok.

Placki:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, dodaj mąkę, jajko, sól i pieprz i całość wymieszaj.
Na patekni rozgrzej oliwę, rozłoż 4-5 łyżek masy ziemniaczanej, tak by powstał jeden duży placek. Smaż z obu stron na złoty kolor.

W między czasie przygotuj sos czosnkowy.
W miseczce wymieszaj 3 łyżki śmietany i 3 łyżki majonezu, dopraw do smaku. Czosnek rozgnieść lub drobno posiekać i dodaj do sosu. Wymieszaj.

Gotowy placek smarujemy sosem czosnkowym, następnie nakladamy farsz, placek składamy na pół, wierzch placka ponownie smarujemy sosem czosnkowym.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Akademia Smaku Boscha - śniadanie

Komentarze

  • KarolinaK, 2010-09-05 17:26:35
    KarolinaK
    1
    Uwielbiam placek po cygansku! Ja robie z wolowina i dodaje ogorka kiszonego wychodza pyszne! Musze sprobowac z salsa
  • ola93, 2011-08-15 22:33:20
    ola93
    1
    To jest pyszne! Wszystkim domownikom smakowało, a porcji było w sam raz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem