Grzybki w pomidorze

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-09-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grzybki w pomidorze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Grzybki w pomidorze

Składniki:

  • grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kozaki - spory durszlak)
  • cebula [0.5 kg]
  • koncentrat pomidorowy
  • ocet [7 łyżek]
  • cukier [4 łyżki]
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • pieprz cayenne (do smaku)
  • oregano (szczypta)
  • olej rzepakowy (do smażenia )

Przygotowanie:

Grzybki oczyscic, umyć i pokroić w kostkę. Następnie ugotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić.
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać koncentrat, ocet, cukier. wymieszać. Dodam grzyby i doprawić przyprawami i sola i pieprzem do smaku. Dusić jeszcze jakaś chwilkę.

(octu, cukru można również dać więcej lub mniej według własnego smaku)


Grzybki włożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Mi wyszły 4 słoiczki.


Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Laura Osęka - książki kulinarne

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)