Watruszki babci Maryni

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia rosyjska , dodano: 2009-12-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Watruszki babci Maryni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Watruszki babci Maryni
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Watruszki babci Maryni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Watruszki babci Maryni

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe

Drożdże zalać odrobiną mleka i posypać łyżką cukru. Zostawić na 10-15 minut, aż zrobi się zaczyn. Mleko delikatnie podgrzać, margarynę roztopić i schłodzić.
Do mąki dodać cukier, 2 jajka, rozczyn z drożdży oraz wszystko mieszając dodawać mleko i margarynę. Dokładnie „mięsimy” ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Pozostawić na ok. 2 h, aż podwoi swoją objętość. Jedną blachę pieczemy ok. 25 minut w temp. 220 st.C. Uwaga! im mniejsze bułeczki tym krócej pieczemy.

Nadzienie

W dwóch jajkach oddzielić białka od żółtek. Białka odstawiamy do smarowania ciasta. Biały ser zmielić lub jeśli jest mielony to tylko połączyć z dwoma żółtkami i szklanką cukru. Dodać budyń w proszku, rodzynki, cukier waniliowy.

Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na posypanym mąką blacie. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 7 mm. Kroimy kwadraty o wielkości ok. 10 cm. Na środek ciasta nakładamy czubatą łyżkę masy serowej. Sklejamy ciasto rogami.
Ciasto jest bardzo elastyczne i na pewno się podda przy łączeniu rogów.
Gotowe watruszki wykładamy na posmarowaną blachę i smarujemy delikatnie ubitym białkiem.
Uwaga ! Musimy zachować duże odstępy między bułeczkami, bo ciasto dość intensywnie rośnie.
Powtarzamy czynności z drugą częścią ciasta.

Wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika. Jedną blachę pieczemy ok. 25 minut w temp. 220 st.C. Z tej ilości składników wychodzi ok. 3-4 blachy.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 160 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • kasiasiar, 2009-12-15 08:46:18
    kasiasiar
    uwielbiam! zarówno te z twarożkiem i rodzynkami, jak i z jabłuszkami(jabłka muszą być takie mało soczyste) lub brzoskwiniami z puszki

    pycha, paluszki lizać
    Komentarz
  • Eowina1818, 2009-12-17 18:06:55
    Eowina1818
    1
    mmmm z jabłuszkiem musi być wspaniałe albo z dżemem jakimś!
    przepis wydaje się być łatwy, spróbuję przy najbliższej okazji!
  • AgaZ, 2009-12-18 17:31:49
    AgaZ
    Te bułeczki, które widzicie na zdjęciu robiłam pierwszy raz w życiu. Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego a chciałam się przekonać czy potrafię.
    Komentarz
  • paulina150528, 2009-12-19 21:30:21
    paulina150528
    1
    Aga skoro to pierwszy raz z drożdzakami to brawoMi udało sie bardzo podobne za trzecim razem dopiero zrobić

    Ja uwielbiam z powidłami śliwkowymi ze swojej spiżarni
  • Martilla, 2010-02-17 15:52:00
    Martilla
    2
    U mnie w domu wszyscy je bardzo lubią. Do niedawna kupowaliśmy je w zaprzyjaźnionej piekarni. Odkąd znalazłam ten przepis jemy tylko własnoręcznie upieczone.
  • eweska, 2010-03-06 18:21:53
    eweska
    1
    Pyszności , uwielbiam. Gdy je upiekę znikają w pięć minut, smaczne zwłaszcza na ciepło
  • _groooszek_, 2010-04-03 11:58:16
    _groooszek_
    1
    Smak mojego dzieciństwa... Można nadziewać je czym ma się ochotę; osobiście uwielbiam z makiem albo brzoskwiniami z puszki pycha!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem