Lasagne warzywna

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-09-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne warzywna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lasagne warzywna

Składniki:

Przygotowanie:

1) Czosnek przeciskamy przez praskę. Płuczemy szpinak, posiekaj, przełóż na sito, przelej wrzątkiem,osącz. Wymieszaj z czosnkiem i serkiem śmietankowym, przypraw solą i pieprzem.
2) Cukinię pokrój na cienkie plasterki i podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Pomidory i mozzarelle pokrój na plasterki.
3) Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą. Płaty w osolonym wrzątku gotujemy przez 3 min i ostrożnie wyciągamy. Pierwszą warstwe lasagne układamy w naczyniu, smarujemy oliwą, na makaronie układamy plasterki cukini i pomidory. Posyp tymiankiem. Kolejne 3 płaty kladziemy na warzywach, smarujemy oliwą, pokrywamy farszem ze szpinaku i serka, Przykryj następną warstwą na niej ukłądamy pozostałe plastry pomidora, listek bazylii i plastry mozzarelli, oprósz pieprzem dla smaku.
4) Ostatnie 3 płaty lejemy jogurtem wymieszanym z tartym parmezanem, na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe dla ozoby.
Pieczemy przez 40 min w 180 st. C

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • volvoc70, 2010-09-28 15:34:17
    volvoc70
    Podobną lazanie robię, ale płatów nie podgotowuję, wystarczy polac sosem jogurtowym i nakryć folią.
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-03-06 17:36:10
    anka_bunio
    2
    Twoją lazanię przygotowywalam w zeszlym tygodniu. Dobrze, że podgotowałam płaty, inaczej mogły byc twarda... Ogólnie danie smaczne, choć - moim zdaniem - jednak nieco przereklamowane (jadlam lazanie po raz pierwszy).

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe