Pełnoziarnista przegryzka

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-09-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnista przegryzka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnista przegryzka

Składniki:

Przygotowanie:

z mąki, drożdży, soli, żółtka, mleka, oleju i ziół zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli nie dało się wgnieść całej mąki to dolewamy mleka, a jeśli jest za rzadkie to dosypujemy mąki. Powinno być po wyrobieniu elastyczne i odchodzić od ręki.
Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte rozwałkowujemy cienko (na ok, 2mm), tniemy na paseczki. Paseczki możemy poskręcać.
Układamy na wyłożonej papierem blaszce, smarujemy z wierzchu białkiem i sypiemy najlepiej gruboziarnistą solą.
Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Gdy się zrumienią i zrobią kruche są gotowe do wyjęcia.
30 minut to czas zagniecenia ciasta i późniejszego wałkowania po wyrośnięciu, krojenia i układania na blaszce. Do tego dochodzi czas wyrastania i pieczenia.
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem