Pełnoziarnista przegryzka

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-09-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnista przegryzka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnista przegryzka

Składniki:

  • mąka pszenna [400 g] (pełnoziarnistej-lubelli pełne ziarno)
  • mleko [150 ml] (około. Mleko powinno być letnie)
  • jajka [1 szt.]
  • drożdże [1 łyżka] (suchych)
  • sól [1 łyżka] (najlepiej morskiej)
  • olej [4 łyżki]
  • zioła prowansalskie [1 łyżka]

Przygotowanie:

z mąki, drożdży, soli, żółtka, mleka, oleju i ziół zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli nie dało się wgnieść całej mąki to dolewamy mleka, a jeśli jest za rzadkie to dosypujemy mąki. Powinno być po wyrobieniu elastyczne i odchodzić od ręki.
Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte rozwałkowujemy cienko (na ok, 2mm), tniemy na paseczki. Paseczki możemy poskręcać.
Układamy na wyłożonej papierem blaszce, smarujemy z wierzchu białkiem i sypiemy najlepiej gruboziarnistą solą.
Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Gdy się zrumienią i zrobią kruche są gotowe do wyjęcia.
30 minut to czas zagniecenia ciasta i późniejszego wałkowania po wyrośnięciu, krojenia i układania na blaszce. Do tego dochodzi czas wyrastania i pieczenia.
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: frytki z dyni

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką