Naleśniki z nadzieniem z jabłek

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2010-09-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z nadzieniem z jabłek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z nadzieniem z jabłek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z nadzieniem z jabłek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z nadzieniem z jabłek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z nadzieniem z jabłek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z nadzieniem z jabłek
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z nadzieniem z jabłek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z nadzieniem z jabłek

Składniki:

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce do warzyw, skrapiamy jedną łyżką soku z cytryny (jabłka wówczas nie zmienia koloru), posypujemy 4 łyżkami cukru, stawiamy na małym gazie i smażymy ok 10 min, pod koniec smażenia wsypujemy cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia.

Z mleka, jajka, cukru waniliowego, cukru zwykłego, mąki i oleju wyrabiamy ciasto naleśnikowe. W składnikach na ciasto napisałam olej ponieważ ja smażę na patelni teflonowej i nie używam już oleju do smażenia, wystarczy ten w cieście.
Z tak przygotowanego ciasta odlewamy pół szklanki i mieszamy je z kakao (powinno być dość płynne, żeby dobrze formowały się zygzaczki, można dolać trochę wody).

Smażymy naleśniki: aby wyszły nam takie zygzaczki musimy na rozgrzana patelnię, wlać jedna łyżkę stołową naszego ciasta kakaowego formując jakiś zygzak ( tak samo jak byśmy polewały ciasto polewą czekoladową),jednym ciągłym ruchem robimy zygzak, na jeden naleśnik - jedna łyżka ciasta ciemnego. Odstawiamy patelnię na minutkę na gaz aby zygzak się związał i wtedy wlewamy ciasto jasne (normalnie jak na naleśnik), smażymy na rumiano.
UWAGA:jeśli nasz zygzak nie będzie związany ( czyli "mokry") i wlejemy na niego od razy ciasto białe, wszytko bardzo brzydko się zmiesza i rozmaże.

Tak przygotowane naleśniki smarujemy cienką warstwą jabłek i zwijamy w rulon.
Możemy podawać z owocami i bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • aleksaa, 2010-09-09 00:23:11
    aleksaa
    świetny pomysł z tym zygzakiem przepis ląduje na kupkę "do wypróbowania", z pewnością naleśniki są pyszne
    Komentarz
  • cholernarejestracja, 2010-09-09 01:55:21
    cholernarejestracja
    Naleśniki jak naleśniki, ale pomysł na zygzak jest niesamowity! Chwilka pracy więcej, a efekt świetny - w życiu bym na to nie wpadła na pewno wypróbuję.
    Komentarz
  • vril, 2010-09-09 08:45:51
    vril
    0
    Bardzo fajny pomysl. Mozna sprobowac z innymi prostymi ksztaltami, np. usmiechnieta buzia Troche za duzo cukru w ciescie, moze sie szybko rumienic na patelni, lepiej tylko lyzeczka cukru i ekstrakt waniliowy ale to szczegol.
  • kropka75, 2010-09-09 19:06:14
    kropka75
    0
    Jakie śliczne.

    Świetny pomysł, brawo. Urocze i smaczne.
    Bardzo mi się podobają. Dodaję do ulubionych i będę modyfikować jak mi wyobraźnia pozwoli.
  • miskowa, 2010-09-10 13:03:47
    miskowa
    0
    Po raz drugi dziś zostałam zaskoczona, choć myślałam, że znam już wszystko, co można wykombinować z naleśnikami. Trochę wyobraźni i zupełnie inny efekt powstaje. 5 za pomysł. Bardzo ładnie się prezentują. Ja bym zmniejszyła trochę ilość cukru w cieście, ale to kwestia gustu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem