Pierniczki Mikołajka

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-06
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierniczki Mikołajka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki Mikołajka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierniczki Mikołajka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki Mikołajka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki Mikołajka

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną.

W garnku zagotować miód, cukier, kakao, margarynę, cynamon, przyprawę piernikową i na koniec dodać powidła. Jeszcze ciepłą masę wymieszać z mąką (uwaga gorące). Pod koniec wyrabiania dodać jajka (jak będzie się kleiło to podsypać mąki).

Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm i wycinać foremkami pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków.

Piec w temperaturze 175 st. C 6-8 minut (krócej - są bardziej miękkie, dłużej chrupiące).

Do dekoracji można użyć cukrowych pisaków i perełek.

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Meariel, 2009-12-07 09:52:23
    Meariel
    3
    Pięknie ozdobione! Czy one są gotowe do spożycia po upieczeniu, czy trzeba im dać kilka dni żeby zmiękły?
  • Smaczny, 2009-12-07 10:09:03
    Smaczny
    Żeby były pulchne, polecam ciasto rozwałkować na 4-5 mm i piec około 6 minut - powstana a la Katarzynki ;-)
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2009-12-09 07:59:34
    zlosliwiec
    2
    Pyszne! Moja babcia robila takie, ponoc w uzyskaniu dobrego smaku bardzo wazny byl miod. Jednak nie byly ona smarowane kolorowymi masami z mnostwem chemii, lecz po prostu glazurowane.
  • Meariel, 2009-12-20 13:58:47
    Meariel
    Właśnie zrobiłam caaaałą masę tych mięciutkich i baardzo korzennych pierniczków. Twoja modyfikacja przepisu jest rewelacyjna! Są od razu miękkie i nie trzeba czekać 3 tygodni!
    Komentarz
  • macc2000, 2010-01-11 12:24:29
    macc2000
    3 tygodni to one nie doczekają ;-) U mnie zjedzono w ciągu 2 dni.
    Komentarz
  • glamour91, 2010-12-11 14:53:58
    glamour91
    Wczoraj piekłam i rewelacja
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-12-14 16:00:52
    pysiamn
    2
    W smaku super...
    Chociaż u mnie po 8 min były jeszcze zbyt miękkie.
    A potem nieco przesadziłam

    Szkoda że w opisie nie ma inf. że porcja jak dla Wojska...
    duzoooooo za dużo jak dla mnie na raz.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem