Ciacho z bananami

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-09-08
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Ciacho z bananami
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Ciacho z bananami

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis ten jest od użytkowniczki intma43
jest przepyszne więc postanowiłam się z wami podzielić.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić sztywną pianę z białek, dodawać stopniowo cukier oraz po 1 żółtku. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao. Zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco wody. Ciasto wylać na prostokątną blachę. Piec ok.25 min.temp.170 st.C.
Po upieczeniu biszkopt przestudzić, nasączyć ponczem. Mój przepis na poncz:sok z połowy cytryny+3 łyżki cukru+3/4 szkl.letniej wody.

Krem ajerkoniakowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na biszkopt kakaowy.

Banany pokroić wzdłuż a potem na pół, ułożyć na masie kremowej, skropić sokiem z cytryny i nakryć np.papierem do pieczenia, żeby banany nie ściemniały.

Masa piankowa: Rozpuścić galaretkę w 1 szkl.wody, przestudzić. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania cienką strużką dolewać tężejącą galaretkę do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na banany, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, żeby całość stężała.

Polać polewą czekoladowa wykonana własnym sposobem i posypać migdałami.

Przepis wydaje się nieco skomplikowany, ale tak na prawdę jest prosty i wart wypróbowania- ciacho jest smaczne :))

Życzę smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • aeronauta, 2010-09-24 12:11:38
    aeronauta
    4
    Pyszne ciasto i proste. Troszkę je zmodyfikowałam, mianowicie zrobiłam poncz alkoholowy, a masę piankową z racji że nigdy nie udało mi się z kremówki nie zrobić masła zrobiłam w ten sposób, że ubiłam śnieżkę i dodałam do niej galaretkę cytrynową, wyszło pycha. A na wierzchu posypałam zwykłym pruszem czekoladowym (ale to już z lenistwa).
    Ciasto zdecydowanie wchodzi do mojego zimowego piekarniczego repertuaru
  • Kasiulek2, 2011-09-18 21:33:04
    Kasiulek2
    1
    Pyszneeee!!
    Ma tylko jeden minus...znika w 24h!:P
  • moniak85, 2011-10-16 18:42:12
    moniak85
    1
    wygląda smakowicie
  • sally, 2011-12-27 12:23:11
    sally
    1
    To ciacho jest przepyszne!!! i tak efejtownie wygląda -dzięki za super przepis
  • azzis, 2012-12-27 11:58:53
    azzis
    0
    Rewelacyjne ciasto! Szybko się je robi a smakuje wyśmienicie. Całej mojej rodzinie smakowało. Następnym razem spróbuję zamienić krem i ptasie mleczko miejscami... Na pewno będę robiła je częściej.
  • grabek69, 2013-01-13 19:26:13
    grabek69
    0
    wygląda rewelacyjnie
  • fragrant_violet, 2013-12-08 13:45:05
    fragrant_violet
    0
    Rewelacja!
    Zrobiłam to ciasto w zeszłą sobotę. Moja siostra okrzyknęła je najlepszym jakie jadła

    Lekkie, słodkie, ale nie do przesady i dość łatwe w przygotowaniu. To zdecydowanie mój typ.

    Z braku galaretki cytrynowej użyłam agrestowej-wyszło pyyyyszne.
  • agg0, 2014-04-15 22:52:58
    agg0
    Na blachę o jakich wymiarach jest to przepis? I jeszcze zastanawiam mnie do czego w składnikach wymienione jest mleko, do tego kremu z proszku? dopytuję bo planuję zrobić to ciacho na święta i chcę żeby dobrze wyszło
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem