Zapiekane naleśniki z twarogiem

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2010-09-09
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Zapiekane naleśniki z twarogiem
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Zapiekane naleśniki z twarogiem
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Zapiekane naleśniki z twarogiem
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Zapiekane naleśniki z twarogiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekane naleśniki z twarogiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekane naleśniki z twarogiem

Składniki:

Przygotowanie:

Naleśniki możemy przygotować wg własnego przepisu, ja akurat zastosowałam taki:

Ciasto robimy z 2jajek, mleka, soli i przesianej mąki. Odstawiamy na ok 15min by napęczniało, ma być gęste jak śmietana.

W tym czasie rozcieramy twaróg z 2 żółtkami, dodajemy kwaśną śmietanę, 70g cukru pudru i rodzynki, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie dodajemy do masy twarogowej. Masa może wyjść trochę rzadka, jeśli jest mało słodka to dosłodzcie wg własnych upodobań :P

Przygotowujemy forme do zapiekania, tj smarujemy ją masłem. Piekarnik grzejemy do 150'C.

Naleśniki smażymy na patelni na odrobinie rozgrzanego oleju.
Gdy już usmażymy wszystkie, po kolei rozprowadzamy na nich warstwę serowego nadzienia i zwijamy w ruloniki. Każdy rulonik należy przekroić na pół. Nie bójcie się jeśli ser zacznie Wam uciekać :) nic się nie stanie jak go troche wycieknie.
Naleśniki układamy ciasno w naczyniu, można to zrobić pionowo jak na zdjęciu lub poziomo (choć tego jeszcze nie próbowałam...).

Słodką śmietankę mieszamy z ostatnim jajkiem i 10g cukru pudru. Zalewamy tym naleśniki. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na najniższy poziom i pieczemy aż do momentu gdy śmietana się zetnie i stanie się sztywna. W moim piekarniku szybciej zapieka się od góry więc gdy widzę, że tylko dół pływa - włączam grzanie od dołu. Czas zapiekania będzie zależny od piekarnika (ja nie mam termoobiegu i trwa to u mnie ok 45min).

Niby nic nadzwyczajnego a jak fajnie się prezentuje :)
Podawać na ciepło, chyba że lubimy też na zimno :D Naleśniki od góry są nieco chrupiące, zaś od dołu rozpływają się w ustach :)

Mi te naleśniki najbardziej smakują przełamane jakimś kwaśnym smakiem, więc podaje je z żurawiną.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • miskowa, 2010-09-10 13:00:36
    miskowa
    2
    Super przepis. Wydawało mi się, że znam już wszystkie możliwe kombinacje naleśnikowe a tu proszę, niespodzianka. Niby łatwe i banalne a jednak inne. Pomysł zapiekania bardzo mi się podoba. Za pomysłowość, dokładny opis i zdjęcia 5*
  • daget, 2010-10-25 13:24:39
    daget
    1
    Och uwielbiam te nalesniki, te dodane 2 zotka robia mase serowa jaka znam od dziecinstwa. Nalesniki sa wowczas takie delikatne i cale aromatyczne. Pozbywam sie tylko rodzynek, bo jadam je wylacznie na sucho. Polecam dolozyc do masy kilka kropel aromatu, cynamon, albo cukier waniliowy.
  • buksiulka25, 2010-10-29 19:19:09
    buksiulka25
    1
    pychotka,też takie robię.;o)

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem