Domek - bez pieczenia

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2010-09-10
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Domek - bez pieczenia
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Domek - bez pieczenia
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domek - bez pieczenia
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domek - bez pieczenia
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domek - bez pieczenia
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domek - bez pieczenia
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domek - bez pieczenia
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Domek - bez pieczenia
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domek - bez pieczenia
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Domek - bez pieczenia

Składniki:

Przygotowanie:

Ser zmielić, dodać cukier i żółtka i aromat waniliowy (lub inny) (można dodać łyżkę masła). Masę twarogową podzielić na dwie części, do jednej dodać rodzynki a do drugiej kakao.

Na wyłożone herbatniki wyłożyć masę twarogową np. białą, ułożyć na niej herbatniki i wyłożyć druga część masy twarogowej. Uformować domek składając do siebie brzegi.

Składniki polewy rozpuścić na maleńkim ogniu i pogotować chwilę aż pokażą się pojedyncze bąbelki. - taka polewą można polać ciasto

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • aleksaa, 2010-09-10 11:56:07
    aleksaa
    takie cudo na każdą uroczystość robi moja ciocia jest bardzo smaczne!
    skoro już mam przepis to może i ja spróbuje swoich sił
    Komentarz
  • miskowa, 2010-09-10 12:58:31
    miskowa
    2
    Uwielbiamy z tż to ciasto, ja robię jednak pojedyncze herbatniki, do środka nakładam trochę białej masy, resztę łączę z kakao i dokładam na białą. No i dodaję trochę masła do sera, bo jest wtedy bardziej zbity i sztywny, kremowy.
    Posypuję też wierzch wiórkami.
    Ciasto tak łatwe, że każdy laik sobie poradzi. No i nie trzeba piec.
    Acha, ciasto dobre jest dopiero następnego dnia, bo herbatniki miękną pod wpływem sera i polewy i da się dobrze jeść dopiero.
  • ewelline, 2010-09-10 13:38:09
    ewelline
    w składnikach nie wskoczyło masło ale w sposobie przygotowania jest w nawiasie. Robiłam tez domek z inną masą
    Komentarz
  • PatrycjaD, 2010-09-10 15:50:39
    PatrycjaD
    2
    Ja na to mówię chatka Baby Jagi. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i nie znam osoby której by nie smakowało. Na początku miałam tylko trochę problemów ze złożeniem domku, ale układam herbatniki na folię aluminiową i chwytając za końce jednej strony folii unoszę ją do góry a potem dociskam drugą i na chwilkę zostawiam zawinięte.
    Zasłużona 5 za przepis i apetyczne zdjęcia
  • kropka75, 2010-09-13 11:48:12
    kropka75
    0
    O rany...

    Od dawna zbieram się za wrzucenie tego przepisu, ale chciałam najpierw zrobić, żeby mieć fotę.

    U mnie robi się domek z serka homogenizowanego, naturalnego, nie z twarogu. Poza tym to samo.

    To "ciasto" jest pyszne, uwielbiam je odkąd pierwszy raz spróbowałam. Niestety wymaga lodówki, ale to jedyna jego wada. Mniam.

    Muszę się w końcu wziąć w garść i zrobić, bo dawno nie jadłam.
  • 28nana, 2010-09-13 15:42:17
    28nana
    3
    Bomba!!!
    u mnie w domu to ciasto Mama nazywała " domkiem babuni"
    i w dzieciństwie dość często gościło na naszym stole w niedzielne popołudnia


    Jedyna różnica jest taka, że Mama robiła je układając herbatniki w foremce " keksówce"

    to naprawdę fantastyczny deser !!
    polecam


  • vild, 2010-09-27 14:11:06
    vild
    0
    taaak, domek jest bardzo efektowny, uwielbiam, choc dawno nie robilam.
    dzieki za przypomnienie ewelline
  • zulek24, 2010-10-17 11:45:56
    zulek24
    -1
    Może z normalnym serem wam smakuje, mnie nie bo jadłam taki, u kogoś na imieninach to ser był tak kwaśny aż za szczęki brało. Ja natomiast do tego "domku baby jagi" robię ser w postaci paschy (na 1l mleka, 05l kwaśnej śmietany, 6 jajek, to wszystko mieszam i trzymam na ogniu do odważenia aby nie zagotować, na gazie trzeba odsączyć i wystudzić. Potem kostkę masła śmietankowego zmiksować dodawać po łyżce wystudzony twarożek i 1i1/3 szkl. cukru pudru. 1/3 masy wymieszać z kakao 1 czubata łyżka. No i na koniec frajda dla dzieci bo dekorują migdałami, rodzynkami, suszonymi kawałkami moreli i czym tam jeszcze. I nie ma osoby która się oprze, obawy nie ma maluchy pałaszują bez obawy bo jajka są sparzone w tym twarożku i o salmonellę można być spokojnym nie grozi.
  • ewelline, 2010-10-23 14:00:17
    ewelline
    zulek24 również robiłam kiedyś domek z twarogu gotowanego ( i z innej masy), było bardzo smaczne ale jestem przyzwyczajona do tego przepisu, kory gościł na stole w moim domu od lat. Ja go lobię, i masa wcale nie musi być kwaśna, po za tym jest szybkie i proste w przygotowaniu.
    Ja również jajka parze (nie jestem zwolenniczka ciast z surowymi jajkami, ale czasem można zrobić wyjątek), do ciasta dodaje same żółtka.
    Komentarz
  • agnieszka_ask, 2011-02-04 22:11:45
    agnieszka_ask
    1
    Zrobiłam i się zajadałam. Domek pyszniusi!
    Polewę sobie podarowałam, bo "ciasto" wyszło strasznie słodkie. Następnym razem dam połowę cukru.
  • ikonka86, 2011-04-16 21:55:47
    ikonka86
    1
    U mnie nazywamy to ciasto "Chatką Baby Jagi". Zamiast sera białęgo używamy serka homogenizowanego i dodatkowo do masy białej dodajemy kokos, a do ciemnej kawałki czekolady, orzechy i rodzynki, a na sam środeczek domowe wiśnie z likieru

    Ciasto znika w zastraszającym tempie, zresztą nie dziwię się...
  • motocomfort, 2011-12-23 16:50:11
    motocomfort
    1
    Właśnie w takim wydaniu je uwielbiam. Wyłącznie z sera bialego (twarogu) a nie lejacych serków, dodaję tylko całą kostkę masła i nie daje polewy, bo znika momentalnie. A wisienki pasują superancko.
  • Majka1503, 2012-01-14 13:20:03
    Majka1503
    2
    Widzę, że co dom to inna nazwa U mnie w domu nazywa się to "Chatka Puchatka"

    Ciasto przepyszne, ale bardzo bardzo szybko znika.
  • After eight, 2012-12-24 14:22:31
    After eight
    0
    Robię je już czwarty raz od kiedy przypomniałam sobie o istnieniu takiego ciasta Za chwilę znów będę składać herbatniki, tym razem na Święta. Uwielbiam masę i herbatniki które miękną pod jej wpływem. Potrafię jeść jeden kawałek za drugim!
  • Lycosa, 2014-02-17 12:55:47
    Lycosa
    0
    Jeszcze tego nie robiłam! Pyszne musi być!
    Dziękuję za inspirację! To jest szybkie łatwe i na pewno pyszne. Koniecznie wypróbuję! Już czuję ten smak. ach...
    I dietę szlag trafi..
  • kasiczka83, 2014-02-28 15:27:46
    kasiczka83
    Też taki robię tylko nie z sera, a z serków homogenizowanych Pychota
    Komentarz
  • Szyszkinia, 2015-11-01 22:19:04
    Szyszkinia
    0
    Tak właśnie! Chatka Baby Jagi ☺ uwielbiam. Smak z dzieciństwa! Mama robiła często jak byłam mała. Bardzo proste w przygotowaniu, a jakie pyszne!
  • bardotka84, 2015-11-03 22:40:05
    bardotka84
    0
    Uwielbiam ten sernik u mnie w rodzinie nazywa się Chatka
  • ankaszym, 2015-12-08 21:52:09
    ankaszym
    0
    pycha! dawno nie jadałam czegoś tak dobrego!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem