Tort malinowo - bezowy

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-09-10
  • Tort malinowo - bezowy

Składniki:

  • spód bezowy [3 szt.] (można dać 2 sztuki)
  • śmietana kremówka [1 szt.] (duża, 30%)
  • fix do śmietany [1 szt.] (śmietan-fix dr.Oetker)
  • maliny [2 op.] (mrożone)

Przygotowanie:

Przed zrobieniem tortu, godzinę wcześniej wyjmujemy maliny z zamrażalnika, najlepiej kładąc je w paczkach na durszlak.
W tortownicy rozkładamy 1 spód bezowy (najlepsze są z Tesco. Gdy spodów nie mamy możemy kupić 50 dkg białych bez) wcześniej go krusząc i łamiąc. Ale nie zbyt drobno.
Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixem (nie dodajemy cukru!) tak żeby otrzymać bitą śmietanę. Kładziemy pół porcji ubitej śmietany na bezy, na to układamy połowicznie rozmrożone maliny (1 paczkę), następnie pokruszone (średnio) bezy, pozostałą bitą śmietnę i paczkę malin. Odstawiamy na ok.20, 30 minut. Nie wstawiać do lodówki! Po czym kroimy i podajemy. Wskazane jest rozłożenie całego tortu na raz.

Od razu mówię, że zarówno na talerzu, jak i w tortownicy nie wygląda to zbyt apetycznie, bo maliny mieszają się z pokruszonymi bezami i bitą śmietaną i wychodzi misz-masz, ale smak nam to wszystko wynagradza i jest to tak pyszne, że wszyscy chcą dokładki.
Smacznego! :-)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Pomysły na tort komunijny

Komentarze

  • atoja, 2013-04-23 19:14:46
    atoja
    0

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Pierniczki Mikołajka
  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem