Tort malinowo - bezowy

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-09-10
  • Tort malinowo - bezowy

Składniki:

Przygotowanie:

Przed zrobieniem tortu, godzinę wcześniej wyjmujemy maliny z zamrażalnika, najlepiej kładąc je w paczkach na durszlak.
W tortownicy rozkładamy 1 spód bezowy (najlepsze są z Tesco. Gdy spodów nie mamy możemy kupić 50 dkg białych bez) wcześniej go krusząc i łamiąc. Ale nie zbyt drobno.
Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixem (nie dodajemy cukru!) tak żeby otrzymać bitą śmietanę. Kładziemy pół porcji ubitej śmietany na bezy, na to układamy połowicznie rozmrożone maliny (1 paczkę), następnie pokruszone (średnio) bezy, pozostałą bitą śmietnę i paczkę malin. Odstawiamy na ok.20, 30 minut. Nie wstawiać do lodówki! Po czym kroimy i podajemy. Wskazane jest rozłożenie całego tortu na raz.

Od razu mówię, że zarówno na talerzu, jak i w tortownicy nie wygląda to zbyt apetycznie, bo maliny mieszają się z pokruszonymi bezami i bitą śmietaną i wychodzi misz-masz, ale smak nam to wszystko wynagradza i jest to tak pyszne, że wszyscy chcą dokładki.
Smacznego! :-)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • atoja, 2013-04-23 19:14:46
    atoja
    0

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe