Fasolka z wołowinką i pomidorami

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2010-09-10
  • Fasolka z wołowinką i pomidorami

Składniki:

Przygotowanie:

Siekamy drobno czosnek, wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię z masełkiem.
Wołowinę kroimy na bardzo, bardzo drobniutkie kawałki.
Wrzucamy na patelnię z czosnkiem, dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Przyprawiamy tym, co lubimy (pieprz czarny, ziołowy, sól,

Fasolkę myjemy, a później oczyszczamy. Jeśli jest dość spora to kroimy na pół.
Gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie do momentu aż zacznie mięknąć. Następnie odcedzamy. W gorącej fasolce rozpuszczamy odrobinę masła i mieszamy (wg mnie fasolka, makaron itp mają lepszy smak, gdy pod odcedzeniu rozpuści się masełko:) ).

W tym czasie wyparzamy pomidory w wodzie, co ma nam ułatwić ściągnięcie z nich skórki. Wyciągamy, rozbieramy pomidorki. Kroimy każdego delikwenta na 6-8 kawałków.

W momencie gdy wołowinka nam zmięknie i puści sosik, dorzucamy do niej naszą fasolkę. Mieszamy dokładnie, chwilkę dusimy.
Dorzucamy pomidorki. Dusimy do momentu, aż z pomidorków zrobi się papka. Wszystko kilkakrotnie mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy:)

Świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i chlebkiem.

Smacznego !

Zdjęcia dołączę niebawem.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • kajenka, 2012-09-13 15:26:39
    kajenka
    0
    Następna cudowna potrawa, chciałabym tak niebiańsko gotować, ale niestety moje zdolności wystarczą tylko aby stworzyć pomidorówkę dla mojego TZeta :P

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe