Maślaki w panierce

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia polska , dodano: 2010-09-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maślaki w panierce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maślaki w panierce
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maślaki w panierce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Maślaki w panierce

Składniki:

Przygotowanie:

Z przepisu najlepsze wychodzą małe i średnie maślaki, po upieczeniu są pyszne i kruche.

Maślaki, dowolną ilość, czyścimy i obieramy ze skórki, odcinamy nóżki tuż przy główkach. Do garnka wlewamy wodę, tak by przykryła grzyby, dodajemy sól (ja dodaję 2 czubate łyzeczki), ziele angielskie i liść laurowy. Gdy woda zacznie sie gotować czekamy 5min i wyciągamy grzyby.

W głębszym talerzu należy roztrzepać jajko z solą i pieprzem do smaku. Do drugiego talerza wsypujemy bułke tartą.
Grzyby panierujemy, najpierw moczymy w jajku później otaczamy bułką.

Na rozgrzanej patelni topimy masło (na 1 patelnię grzybów daję ok 2 pół centymetrowe plastry masła w kostce) i układamy grzyby blisko siebie. Smażymy do zarumienienia z obu stron.

Grzyby nalezy zjeść bezpośrednio po usmażeniu - wtedy smakują najlepiej :) później zaczynają się robić - jak to grzyby - miękkie, gumowate.

Mozna je podawać np jako substytut kotleta do obiadu lub jako cieplą przekąskę do kolacji.



------------------------------------
Ilość porcji jest zależna od ilości grzybów.
koszt przygotowania: nie mam pojęcia po ile są maślaki, zawsze sama zbieram w lesie.

Panierować w ten sposób można równiez inne grzyby, np podgrzybki.


Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem