Zapiekanka ze szpinakiem

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia polska , dodano: 2010-09-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ze szpinakiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zapiekanka ze szpinakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Czosnek rozdrobnić (przecisnąć przez praskę albo posiekać).
Cebule obrać i drobno pokroić.
Szpinak umyć (opłukać) i osączyć na sitku.
Umyte pomidory pokroić na kawałki (nie za małe).
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek, aż będzie "szklisty". Następnie dodać na patelnie chlebek (razowy lub pełnoziarnisty - ważne, żeby był ciemny) i zrumienić go. Przełożyć składniki na talerz.

Na tym samym tłuszczu dusić na małym ogniu pomidory i cebulę (3-5 min.)
Dodać szpinak i podduszać do miękkości. Składniki na patelni przyprawić pieprzem i ew. innymi lubianymi przyprawami.

Masę przełożyć do żaroodpornej formy, dodać czosnek, a na wierzchu ułożyć kromki.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.

SOS:
Masło krótko zasmażać z mąką. Podlać rosołem i mlekiem aż do zagotowania, ciągle mieszając. Sos przyprawiamy na pikantnie: pieprzem, gałką muszkatołową, można dodać czosnku lub papryki ostrej.

Polać nim składniki w formie, a następnie posypać serem (parmezanem np.)

Pieczemy w temp. 200 st. ok. 20-25 min.

Gotową zapiekankę polecam posypać ziołami, udekorować.

1 porcja zawiera ok. 200-300 kcal.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe