Jabłecznik 'pod różową pierzynką'

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2010-09-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłecznik 'pod różową pierzynką'
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłecznik 'pod różową pierzynką'

Składniki:

Przygotowanie:

- zagniatamy ciasto z mąki, proszku, żółtek, cukru i masła
- 3/4 ciasta wkładamy do lodówki na godzinę, a 1/4 do zamrażalnika
- po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce na prostokątną blachę, po czym ugniatamy
- układamy jabłka
- ubijamy pianę z białek z 1 szkl cukru,na koniec dodajemy budyń i kisiel i wylewamy na jabłuszka
- wyjmujemy resztę ciasta z zamrażalnika i ścieramy na pianę
- pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni

- S M A C Z N E G O-

    Śr. ocena: 4.23 / recenzji: 11 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • blonde_hair, 2010-09-13 22:03:29
    blonde_hair
    1
    Robiłam go raz i napewno jeszcze zagosci u mnie w domuNie uzywałam budyniu, tylko sam kisiel do białek. Daje 5 gwiazdek za przepis i smak bo jak najbardziej jest mi znany
  • aleksaa, 2010-09-13 22:58:18
    aleksaa
    kiedys robiłam taki ☠☠☠łecznik, jednak nie bardzo mi wyszedl... moze w tym przypadku bedzie inaczej
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-09-14 16:59:22
    brzydula_81
    0
    bardzo dobry pomysl na szarlotke- robie ja juz od kilku ladnych lat- najlepiej smakuje jeszcze ciepla
    bardzo prosta w wykonaniu, a skladniki zawsze znajda sie pod reka.
  • Katherin e, 2010-09-14 18:28:55
    Katherin e
    Moja mama robi podobny, jest bardzo dobry
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-09-14 22:34:10
    Sensuel
    1
    Przepis dobrze mi znany i robię czasami.Daję spokojnie 5*,bo znam smak i jest bardzo smaczne.
  • m_ilka17, 2010-09-27 20:41:03
    m_ilka17
    1
    Robiłam w weekend i wyszło pyszne. Co prawda już znałam przepis na to ciasto tylko w moim nie było tej warstwy z jabłek, a dowolne owoce sezonowe, ale jabłka prażone świetnie tu pasują i za to 5*.
  • zuzzi, 2010-10-02 15:06:31
    zuzzi
    1
    Niebo w gębie Bardzo łatwy przepis. Ciasto wychodzi odrobinkę za słodkie, ale słodycz następnym razem można zmodyfikować Zrobilam w dużej, prostokątnej blasze i troszkę za mało ciasta wyszlo, więc następnym razem chyba będzie w keksówce, bo następny raz będzie na 100%/
  • ewelline, 2010-10-02 21:39:25
    ewelline
    nie dodawałam jeszcze kislu ani budyniu do piany muszę wypróbować koniecznie taki przepis.
    Komentarz
  • FreakyOmen, 2010-10-03 20:45:10
    FreakyOmen
    0
    Jabłecznik to moje ulubione ciacho !
    Tego przepisu nie znałem, ale jak już go poznałem, to muszę pani powiedzieć że normalnie palce lizać, od dziś jabłecznik nabrał dla mnie więcej smaku mmmm pychaa. !!5
  • marronelle, 2010-10-07 15:21:34
    marronelle
    0
    Znam to ciasto już od kilku dobrych lat, ale ostatnio zupełnie zapomniałam o tym przepisie! Dziękuję!
    A ciasto jest przepyszne, polecam każdemu wielbicielowi jabłkowych wypieków.
  • karmelciA_, 2010-10-29 12:06:41
    karmelciA_
    -2
    Niezbyt mi smakuje. ;(
  • La Monica, 2010-10-29 13:50:47
    La Monica
    0
    W identycznej wersji jak w tym przepisie jadłam u innych i sama robiłam wiele razy
    I zawsze był tak samo dobry

    KarmelciA - a jakiś konkretny powód ? Bo Twój komentarz nic nie wnosi ?
  • Sensuel, 2010-10-29 14:31:51
    Sensuel
    karmelciA....a chociaż zrobiłaś to ciasto?? Bo z twojej recenzji wcale nie wynika,że zrobiłaś to a ocenę wystawiłaś.
    Komentarz
  • aleksaa, 2011-02-10 15:25:54
    aleksaa
    1
    Zrobiłam, czas pieczenia znacznie mi się wydłużył gdyż spód po 45min nadal był niedopieczony.
    Co do smaku, mi ciasto wcale nie wyszlo przesłodzone, może dlatego że masa jabłkowa była kwaśna, ale samo ciasto też nie jest za słodkie. W smaku wyraźnie wyczuwalny jest proszek do pieczenia... Może za dużo go o 1 łyżeczkę?
    Dałabym 3,5 ale dodam pół gwiazdki za to że ciasto bardzo łatwo się robi, opis jest prosty i konkretny.
  • cranberriess, 2011-12-20 17:34:27
    cranberriess
    1
    Zmarnowany jablecznik! Wszystko razem jest mdle...slodkie az do obrzydzenia! Bardzo lubie ciasta,jablecznik pieke pod pianka z bialek i to w zupelnosci wystarczy!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe