Drożdżówki z jagodami

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2010-09-17
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżówki z jagodami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Drożdżówki z jagodami

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z połową ilości ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać margarynę, śmietanę, jajka, cukier, szczyptę soli, pozostałe mleko oraz wyrośnięte drożdże.
Zagnieść energicznie ciasto w misce, jeśli się klei podsypać mąką . Ciasto powinno być dość miękkie, dlatego lepiej nie dodawać zbyt dużo mąki. Podzielić ciasto na 6 placków i pozostawić na ok. 10 minut, żeby "odpoczęło". Umyte i osuszone jagody wymieszać z 2-3 łyżkami cukru. Z ciasta odcinać średniej wielkości kawałki, formując palcami koła. Na środek układamy nadzienie - jagody lub inne wg. uznania i zlepiać (tak aby jak najmniej soku z nadzienia wypływało) formując bułeczki.
Tak przygotowane bułeczki przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Gosiaczek2507, 2011-07-05 21:03:24
    Gosiaczek2507
    0
    bardzo dobre drożdzówki ja zrobiłam z truskawkami wyszły pyszne nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale nie mialam świeżych drożdży więc dałam suszone

    polecam bardzo ten przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe