Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw

autor: , kategoria: naleśniki, kuchnia amerykańska , dodano: 2010-09-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pancakes - naleśniki po amerykańsku - od podstaw

Składniki:

Przygotowanie:

PRZYGOTOWANIE:
Mleko, wodę mineralną i mąkę wymieszać/zmiksować.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić.
Żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i olej dodać do masy i wymieszać/zmiksować.
Na koniec dodać pianę z białek. Jeśli ktoś korzystał z miksera, w tym momencie już NIE MIKSOWAĆ. Wymieszać łyżką.
Kolejność taka, a nie inna, bo ciasto naleśnikowe powinno po przygotowaniu trochę odstać, żeby mąka napęczniała...ja nie mam nigdy na to czasu albo cierpliwości ;), więc pozwalam mu odstać te parę chwil w czasie których ubijam białka na pianę.

SMAŻENIE:
Ciasto powinno mieć widoczne bąbelki powietrza (zdj.1)
Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię trochę grubszą warstwą niż na normalne naleśniki (zdj.2).
Smażymy, aż pojawią się wyraźne bąbelki, a ciasto z wierzchu zmatowieje(zdj.3).
Przewracamy na drugą stronę(zdj.4).
Po kilku chwilach naleśnik jest gotowy. :)

Podane proporcje starczają mi na ok.7-8 standardowej wielkości naleśników. Pancakes'y są bardzo sycące - ja najadam się dwoma :D więc jeśli planujecie przekąskę na słodko np. dla dwóch osób, to proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę (chyba, że macie większe "możliwości" niż ja ;) )

Dodatki w zależności od upodobań: syrop klonowy, dżem, serek waniliowy, bita śmietana.
Wersja na zdjęciu - serek brzoskwiniowy + nektarynka.

SMACZNEGO !!

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • colavaniliowa, 2010-10-23 16:59:58
    colavaniliowa
    1
    Wlasnie je robilam i nie wiem czy ja cos zle robilam ale wychodzily mi surowe. Może z trzy wyszly mi dobre ale to jak dalam bardzo cienka warstwe. W smaku bylo dobre, takie w sam raz . ;P Zapewne ja cos zle zrobilam :PP
  • TwojaZmora, 2011-01-28 17:04:03
    TwojaZmora
    Popełniłam błąd lejąc ojej na patelnię do smażenia. Dwa pierwsze do kosza...

    Smak jest super, lekko słodkie, idealne z jogurtem owocowym albo nutellą.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe