Sernik na zimno-stracciatella

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2010-09-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno-stracciatella
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno-stracciatella
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno-stracciatella
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno-stracciatella
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno-stracciatella
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno-stracciatella
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno-stracciatella
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik na zimno-stracciatella

Składniki:

Przygotowanie:

Sernik na zimno- stracciatella

Biszkopt:
Ubijam dwa białka na sztywno, dodaje 2 łyżki cukru i żółtka. Następnie przesiewam mąkę, wymieszaną z kakao i proszkiem i delikatnie mieszam. Na koniec kapka wody ;) Wylewam do tortownicy wyłożonej folia alum. Piekę w temperaturze 160-180 C ok 10 minut, tzn po tym czasie sprawdzam, czy jest już dobry.
Żelatyne rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody (mozna ew. w podgrzanym mleku) i odstawiam do przestygnięcia.
Czekoladę siekam na drobne kawałki (pozostawiam trochę deserowej do posypania wierzchu).
Kremówkę ubijam mikserem na sztywno.
Oddzielnie miksuję ser, dodaję cukier puder, potem tężejącą żelatynę a na koniec wsypuję pokrojoną czekoladę.
Powoli dodaje ubitą kremówke i delikatnie mieszam.
Wykładam na gotowy biszkopt i wkładam do lodówki.
Przed podaniem posypuję czekoladą startą na tarce (lub gotowymi wiórkami czekoladowymi)
Smacznego:)

-Rozbieżnosść temperatury bierze się stąd, że każdy piecyk piecze inaczej ;)
-Użyłam tortownicy 26cm, ale polecam mniejszą, wtedy przy zachowaniu tej ilości składników efekt wizualny będzie lepszy
-Czasami do masy serowej dodatkowo wrzucam wiórki migdałowe i mam pokuse utopić w niej pare wisienek ;) mysśle, że bedzie jeszcze smaczniej!!

    Śr. ocena: 2.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • vild, 2010-09-19 12:22:30
    vild
    sorki
    zelatyny ma byc 1 lyzka!!
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-09-19 14:51:42
    Sensuel
    Pięknie wygląda.Zwłaszcza ostatnia fotka.Ciekawe jak smakuje ?.Dodaję do ulubionych,bo uwielbiam Twoje przepisy.
    Komentarz
  • spice1985, 2011-02-15 11:45:40
    spice1985
    2
    Nie wiem czemu,ale wyszedł mi strasznie luźny i mało słodki. Żelatyny dałam 1 łyżkę na pół szkl wody...nie wiem,może powinna bardziej stężeć zanim ją do środka dałam?
  • Susanna, 2011-02-17 10:59:42
    Susanna
    Ja też dodaję do ulubionych. Wygląda OBŁĘDNIE!
    Komentarz
  • vild, 2011-03-15 14:18:14
    vild
    spice1985
    ten sernik nie wymaga duzej ilosci zelatyny, bo to jednak stracciatella, jestem maniaczka "sprezynek" ale nie w tym przypadku
    faktycznie lepiej dodac zelatyne kiedy lepiej stezeje, wowczas masa serowa od razu nabiera wlaciwej konsystencji.
    cukier? rzecz gustu, jak dla mnie wystarczajaco.
    Komentarz
  • vild, 2011-03-15 14:18:45
    vild
    Susanna
    zrobilas? czekam na opinie
    Komentarz
  • agulaaaa, 2011-08-10 15:04:47
    agulaaaa
    będę robić serniczek w piątek, zobaczymy czy wyjdzie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe