Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Kotlety z kani

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-09-20
  • Kotlety z kani

Składniki:

Przygotowanie:

Kanie myjemy, odcinamy nóżki i czyścimy kapelusze z łusek.
Następnie kapelusze kani przyrządzamy jak kotlet schabowy, wkładamy kanie do jajka z przyprawami (sól, pieprz, przyprawa warzywna), następnie otaczamy kapelusz kani w bułce tartej i tak przyrządzony kotlet smażymy na patelni.

Kotlet z kani wspaniale zastępuje zwykłego schabowego.
Jesień to czas zbierania grzybów, jeśli sami wybierzecie się do lasu, obiad może was kosztować tyle co jajko, bułka tarta i przyprawy.
Szczerze polecam nie tylko jaroszom :)

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Plebiscyt Kulinarny Blog Roku

Komentarze

  • 28nana, 2010-09-20 14:43:37
    28nana
    Co jak co kanie wolę kupić w warzywniaku niż samemu zbierać...

    Jest to grzyb z rodzaju blaszkowatych dlatego też kanię bardzo łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym - jak wiadomo śmiertelnie trującym !!!
    Komentarz
  • isabelmm, 2010-09-20 15:19:04
    isabelmm
    4
    Przepis klasyk, kotlety z kani-rarytasik W tym roku już udało nam się z rodzinką zjeść, sami zbieramy.
    28nana oraz inne wizażanki są sposoby na odróżnienie kani od muchomora i nieważne czy sami zbieramy czy kupimy przy drodze czy w warzywniaku warto wiedzieć, że:
    po 1: na wierzchu kania ma plamki takie czarne i odstające-postrzępione
    po 2: blaszki kani nie dochodzą do samego środka tylko koncza sie pare milimetrów przed
    po 3: pierścien kani jest ruchomy-mozna go przesunąć
    Najlepiej zbierać czy kupić grzyby dojrzałe gdyż najłatwiej pomylić młode, nie do końca rozwinięte.
  • ulciak85, 2010-10-28 12:25:08
    ulciak85
    2
    Mmmm... smak mojego dzieciństwa. Ta radość gdy szło się na grzyby z nadzieją, że znajdzie się kanię lub rydza... I te niecierpliwe przełykanie ślinki już w domu, kiedy każdy siedział grzecznie przy stole i czekał... NA KANIE! Mniam! Śmiem twierdzić, że nawet lepszy od schaboszczaka
  • sjoanna, 2010-10-28 14:59:11
    sjoanna
    1
    Oj! smak dziecinstwa! Rady isabelmm bardzo trafne - ja znalam tylko ten 3 sposob odrozniania kani od muchomora.
    Niestety kani dawno nie zbieralam a panie sprzedajace grzybki na bazarku maja najczesciej same kapelusze. Nigdy bym sie na taki zakup nie zdecydowala.
    Ocena 4,5 bo bez zdjecia.
  • daget, 2010-10-28 17:29:53
    daget
    1
    Ach kanie w tym wydaniu sa niesamowite, moglabym je tonami jesc. Grzybki pierwsza klasa!!! Czasami bulke tarta zastepuje tylko jajkami albo obtaczam je w mące. No i pozwalam im sie wpierw namoczyc w mleku

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem