Kotlety z kani

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, dodano: 2010-09-20
  • Kotlety z kani

Składniki:

Przygotowanie:

Kanie myjemy, odcinamy nóżki i czyścimy kapelusze z łusek.
Następnie kapelusze kani przyrządzamy jak kotlet schabowy, wkładamy kanie do jajka z przyprawami (sól, pieprz, przyprawa warzywna), następnie otaczamy kapelusz kani w bułce tartej i tak przyrządzony kotlet smażymy na patelni.

Kotlet z kani wspaniale zastępuje zwykłego schabowego.
Jesień to czas zbierania grzybów, jeśli sami wybierzecie się do lasu, obiad może was kosztować tyle co jajko, bułka tarta i przyprawy.
Szczerze polecam nie tylko jaroszom :)

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • 28nana, 2010-09-20 14:43:37
    28nana
    Co jak co kanie wolę kupić w warzywniaku niż samemu zbierać...

    Jest to grzyb z rodzaju blaszkowatych dlatego też kanię bardzo łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym - jak wiadomo śmiertelnie trującym !!!
    Komentarz
  • isabelmm, 2010-09-20 15:19:04
    isabelmm
    4
    Przepis klasyk, kotlety z kani-rarytasik W tym roku już udało nam się z rodzinką zjeść, sami zbieramy.
    28nana oraz inne wizażanki są sposoby na odróżnienie kani od muchomora i nieważne czy sami zbieramy czy kupimy przy drodze czy w warzywniaku warto wiedzieć, że:
    po 1: na wierzchu kania ma plamki takie czarne i odstające-postrzępione
    po 2: blaszki kani nie dochodzą do samego środka tylko koncza sie pare milimetrów przed
    po 3: pierścien kani jest ruchomy-mozna go przesunąć
    Najlepiej zbierać czy kupić grzyby dojrzałe gdyż najłatwiej pomylić młode, nie do końca rozwinięte.
  • ulciak85, 2010-10-28 12:25:08
    ulciak85
    2
    Mmmm... smak mojego dzieciństwa. Ta radość gdy szło się na grzyby z nadzieją, że znajdzie się kanię lub rydza... I te niecierpliwe przełykanie ślinki już w domu, kiedy każdy siedział grzecznie przy stole i czekał... NA KANIE! Mniam! Śmiem twierdzić, że nawet lepszy od schaboszczaka
  • sjoanna, 2010-10-28 14:59:11
    sjoanna
    1
    Oj! smak dziecinstwa! Rady isabelmm bardzo trafne - ja znalam tylko ten 3 sposob odrozniania kani od muchomora.
    Niestety kani dawno nie zbieralam a panie sprzedajace grzybki na bazarku maja najczesciej same kapelusze. Nigdy bym sie na taki zakup nie zdecydowala.
    Ocena 4,5 bo bez zdjecia.
  • daget, 2010-10-28 17:29:53
    daget
    1
    Ach kanie w tym wydaniu sa niesamowite, moglabym je tonami jesc. Grzybki pierwsza klasa!!! Czasami bulke tarta zastepuje tylko jajkami albo obtaczam je w mące. No i pozwalam im sie wpierw namoczyc w mleku

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ciasto dyniowe z bakaliami
  • Mniam: 1
    Sernik wiedeński
  • Mniam: 2
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 4
    świąteczna kawa

Zamknij