Kartoflana zupa z parówkmi

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-09-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kartoflana zupa z parówkmi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kartoflana zupa z parówkmi
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kartoflana zupa z parówkmi
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kartoflana zupa z parówkmi

Składniki:

  • ziemniaki [6 szt.] (średnie)
  • marchew [2 szt.] (średnie)
  • seler naciowy [0.25 główki] (średniego)
  • cebula [1 szt.] (średnia)
  • ziele angielskie [2 szt.]
  • mąka pszenna (do zagęszczenia)
  • pietruszka [1 szt.] (korzeń, średnia)
  • parówki [3 szt.] (lub 4)
  • śmietana [250 ml] (% wg uznania, słodka)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • kostka rosołowa (lub warzywna, wg. uznania jak ktoś stosuje)
  • masło (lub margaryna, do podsmażenia cebulki)
  • liście laurowe [1 szt.]

Przygotowanie:

Jest to przepis mojej babci :) także nie stworzyłam go sama.Ona go "wymyśliła" z potrzeby chwili i jak to ona mówi,że "Emerytka to musi sobie jakoś radzić ;)".

Marchew,seler,pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
Dodajemy liść i zielę.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle/margarynie,aż się zeszkli.
Dodajemy do warzyw.
Można też dodać kostkę warzywną lub rosołową o ile ktoś używa i lubi ;)
W razie potrzeby dolewamy wody.
Dodajemy śmietankę i mieszamy.Doprawiamy solą i pieprzem.
Parówki kroimi w 1cm platerki i wrzucamy do zupy.
Gotujemy chwilę,aby parówki się ugotowały.Wystarczy jakieś 5-7 min.
O ile zupa jest zbyt rzadka ,a wolimy bardziej gęstą to zaciągamy ją mąką.

* ilość porcji zależy od tego w co nalewamy.Mój mąż pochałania w miskach :D ,a ja jem w bulionówkach.Także ciężko określić.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa brokułowa

Komentarze

  • Sensuel, 2010-09-20 12:55:50
    Sensuel
    Seler nie ma być naciowy (sam wskoczył) tylko normalny w korzeniu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta