Łosoś pod kołderką z pory z sosem krabowym

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-09-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś pod kołderką z pory z sosem krabowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś pod kołderką z pory z sosem krabowym

Składniki:

Przygotowanie:

Rybę (jeżeli mrożona rozmrozić) lekko ścinamy na rozgrzanym oleju. Czyli rozgrzewamy mocno olej, wkładamy filety łososia i często obracamy, żeby nie zaczął się przysmażać, ale żeby białko było ładnie ścięte. Zajmuje to ok 2 minuty. Przygotowaną w ten sposób rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. (Naczynie nie wymaga żadnego dodatkowego przygotowania, typu wysmarowanie masłem itp.).
W głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Por (białą cześć) kroimy w drobną kosteczkę lub wąziutkie półplasterki, wsypujemy na rozgrzane masło i dusimy pod przykryciem kilka minut - aż pora zmięknie i zrobi się "papkowata" (ok. 10 minut). Następnie przekładamy porę do naczynia z rybą, posypujemy lekko solą i pieprzem, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na około 20 min.

W międzyczasie przygotowujemy sos krabowy.
W misce mieszamy na jednolitą, gładką masę: majonez, śmietanę, łyżeczkę sosu sojowego i szczyptę pieprzu. Paluszki krabowe zmiksować i połączyć z sosem majonezowo-śmietanowym. Schłodzić w lodówce.
Sosu wychodzi całkiem sporo, więc jeśli ktoś planuje obiad dla dwojga, proponuje zrobić z połowy porcji.

Rybę z porą wyłożyć na talerz, polać obficie sosem krabowym. Wierzch można ozdobić kilkoma kroplami sosu sojowego.
Rybka najlepiej smakuje z frytkami, ale tradycyjne ziemniaczki tez będą pasować :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • miskowa, 2010-09-22 11:04:43
    miskowa
    0
    Bardzo fajny przepis. Dobrze i jasno opisany, prosty w wykonaniu. Jedynie brakuje mi jakichś przypraw do łososia, żeby był aromatyczny.
    Bardzo mnie też sos zaintrygował, myślę że można go wykorzystać na wiele różnych sposobów jeszcze.
    No i na następny raz lepiej sprawdź - por czy pora?
  • agnieszka_ask, 2010-09-24 12:33:49
    agnieszka_ask
    łososia nie trzeba doprawiać, bo ładnie przejdzie smakiem pory, żeby mu to ułatwić, można pokroić go w cieńsze kawałki
    sos jak najbardziej można wykorzystać do potraw z jajek. ja uwielbiam takie najzwyklejsze w świecie na twardo, polane tym właśnie sosem.
    Komentarz
  • _stardust, 2011-04-27 20:21:18
    _stardust
    pod kołderką z pora!
    co to jest "pory"?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe