Warning: array_column() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/www.wizaz.pl/public/kulinaria/przepis.php on line 33
Cztery ćwiartki / Kulinaria - Wizaz.pl

Cztery ćwiartki

autor: , kategoria: , dodano: 2010-09-21
  • Cztery ćwiartki

Składniki:

Przygotowanie:

To ciasto jest pracochłonne i trzeba lubić piec... jeśli będziemy się trzymać reguły wagowej zawsze wychodzi pyszne :o)
Potrzebna jest nam waga kuchenna, mikser, 2 miski średniej wielkości, łyżka drewniana, forma na ciasto dowolna ale najlepiej okrągła lub jajowata o wysokości min. 5-6cm. i średnicy ok 24cm.
Najpierw oddzielamy żółtka od białek i ważymy jedne i drugie. Wynik dodajemy (ja najczęściej mam 140-150g wagi 3 jajek). Następnie przygotowujemy w tej samej ilości wagowej cukier, tłuszcze (masło+olej= 2/3+1/3= waga jajek, patrz lista składników), mąka.

Żółtka miksujemy z cukrem aż uzyskamy jasną masę, następnie dodajemy tłuszcze (masło należy wyciągnąć z lodówki około godzinę wcześniej). Zmniejszając obroty miksera dodajemy mąkę uprzednio zmieszaną z łyżką drożdży w proszku. Myjemy końcówki miksera i w drugiej miseczce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Praca miksera dobiegła końca. Teraz przekładamy pianę z białek do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Masa jest gotowa do wylania do formy, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy mąką oraz na dnie formy układamy nasze owoce i posypujemy je cukrem. Owoce układamy tylko na dnie formy i nie przesadzamy z ich ilością. Formę z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika w temp. 160 stopni i pieczemy około 45-60 minut. Na koniec dla łasuchów można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Ciasto podczas pieczenia zazwyczaj podwaja swoją wielkość. Pamiętajmy by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia a i na koniec widząc, że ciasto nabiera złocistego koloru można wyłączyć piekarnik 5-10 minut przed końcem i samo sie dopiecze. Wszystko zależy od naszego "sprzętu" i naszych przyzwyczajeń. Jeżeli jednak zdarzy się, że ciasto pomimo wczesniejszego wyrośnięcia opadnie, nie martwcie się i tak nie jest zakalcem a w smaku "palce lizać". :o)
Smacznego!!!

PS. Jeśli nie masz owoców możesz ciasto upiec jak babkę bez dodatków lub dodaj do mąki wiórki kokosowe a upieczone ciasto polej polewą czekoladową, mniam :P , chyba znowu dziś je upiekę ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem