Ryż z warzywami i mięsem mielonym

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-09-22
  • Ryż z warzywami i mięsem mielonym

Składniki:

Przygotowanie:

Ta potrawa to naprawdę prościzna, a opis wydaje się tak długi, gdyż chciałam aby wszystko było jasne i aby osoby, które tak jak ja dopiero eksperymentują, wiedziały co i jak.

1) Ryż gotujemy z odrobiną soli tak, aby był al'dente.

2) Podczas gdy ryż powoli się gotuje, obieramy pieczarki i kroimy w drobne cząstki (nóżki na pół, czapeczki na cztery:) )

3) Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojone pieczarki i przykrywamy. Zdejmujemy pokrywę dopiero, gdy pieczarki będą wręcz pływać w wodzie. W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę, lecz nie za małą - tak aby była wyczuwalna.

4) Wrzucamy do pieczarek, z których powinna już odparować woda pokrojoną paprykę. Po chwili przyprawiamy czosnkiem i papryką - im więcej tym ostrzejsza będzie potrawa.

5) Kroimy jedną cebulę lub dymkę wraz ze szczypiorkiem w kosteczkę i wrzucamy na patelnię.

6) Kroimy ogórki w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię dosłownie na 2 minuty i wszystko zdejmujemy z ognia i przesypujemy do miski.

7) Cały czas kontrolujemy ryż, który jeżeli już "doszedł" możemy spokojnie wyjąć z wody i odłożyć na bok, do jakiejś miski lub durszlaka.

8) Kroimy cebulę w krążki (cienkie) i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy jedynie tyle aby się lekko zrumieniła i zmiękła.

9) Teraz przyszła kolej na mięso. Najpierw o nim słów kilka. podana waga jest chyba optymalna, jednak warto zwrócić uwagę na strukturę mięsa.. jeżeli jest rzadsze i ma więcej tłuszczu (białych grudek) to należy ilość zwiększyć do pół kilograma. Używane przeze mnie mięso garmażeryjne doskonale się sprawdza

10) A więc mięso rozrywamy na grudki (czubkami palców) i wrzucamy do cebuli. Cząstki mięsa nie muszą być malutkie, ważne aby na patelni nie wylądował jeden wielki kawał mięcha, bo się usmaży nierównomiernie. W każdej chwili możemy rozdrobnić mięso na patelni, przyspieszając tym samym czas smażenia. Nie przejmujcie się dziwnym zapachem - ustanie, gdy tłuszcz się wytopi. Doprawiamy mięso tak samo jak wcześniej warzywa - czosnkiem mielonym i papryką. Dodatkowo dodajemy jeszcze jeden zmiażdżony ząbek czosnku. Mięso smażymy tak długo aż będzie dobrze zarumienione na brązowy kolor.

11) W międzyczasie do miski z warzywami wrzucamy ryż i mieszamy.

12) Gdy uznamy, że mięso już się dostatecznie usmażyło, na patelnię wrzucamy warzywa z ryżem.

13) Smażymy mieszając przez kilka minut, tak, aby zrównać temperaturę poszczególnych składników.

14) Wykładamy na talerze.

15) SMACZNEGO!! :)

Jeżeli będziecie mieli jakiekolwiek uwagi lub komentarze proszę śmiało:) Jestem ciekawa, co o tym myślicie. Nam smakuje:)

P.S. Zdjęcie dołączę za jakiś tydzień. Aktualnie nie posiadam przy sobie sprawnego aparatu.

P.S.2 Do przyprawienia można także użyć innych przypraw. A mięso mielone z powodzeniem można zastąpić piersią z kurczaka. Dodanie ogórka kiszonego także jest opcjonalne:) Enjoy! :D

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Inka_1, 2014-10-19 16:24:03
    Inka_1
    0
    Do podsmażonego mięsa dodałam puszkę krojonych pomidorów. Wyszła bardzo smaczna potrawa a'la risotto, bardzo sycąca i w olbrzymiej ilości. Następnego dnia pozostałą połowę przełożyłam do naczynia żaroodpornego i posypałam startym serem - wyszła bardzo smaczna zapiekanka.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe