Amoniaczki, kruche ciasteczka

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia polska , dodano: 2010-09-22
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Amoniaczki, kruche ciasteczka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Amoniaczki, kruche ciasteczka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Amoniaczki, kruche ciasteczka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Amoniaczki, kruche ciasteczka

Składniki:

Przygotowanie:

Są to moje ulubione ciasteczka:) Piekę je od 5 roku życia, wtedy jeszcze tylko pomagałam mamie, a teraz robię je kiedy mam ochotę na coś słodkiego:)

Roztopić tłuszcz, poczekać aż trochę ostygnie. Wlać tłuszcz do dużej miski, dodać cukier, jaja (4 sztuki), mleko - wymieszać razem mikserem. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem. Miksować mikserem lub ucierać rękami jak ciasto na pierogi, aż będzie gładkie.

Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na ok. 3-4 mm. Resztę zawinąć w ściereczkę, żeby nie wysychało. Foremkami lub szklanką wycinać kształty ciasteczek.

Obok przygotować sobie białko z jajka (1 jajko) i pędzelek, którym będziemy smarować ciastka oraz na talerzyki wysypać cukier gruby, brązowy i różnokolorowe posypki. Maczać w nich pomalowane białkiem ciastka.

Ciastka wkładać do mocno rozgrzanego piekarnika i piec ok.10 min w temperaturze 180 st.

Amoniaczki można przechowywać nawet do 10 dni w metalowym lub szklanym pojemniczku. Należy pamiętać, żeby przed zamknięciem dobrze wystygły!

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.92 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • beata_1988, 2010-09-22 18:22:17
    beata_1988
    0
    w moim domu zawsze mama piekła takie ciasteczka, super kruche i długo można je przetrzymywać.

    Moja mama nawet je mroziła, kiedy zrobiła za dużo albo zostało po świętach i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej smakują zupełnie jak świeże
  • Pluppy, 2010-09-26 17:25:39
    Pluppy
    skąd wziąć węglan amonu? w sklepie nie widziałam jeszcze?
    Komentarz
  • BlairWaldorf, 2010-10-09 10:33:35
    BlairWaldorf
    W każdym sklepie jest Zapytaj o amoniak, to inna nazwa węglanu amonu. Będzie na dziale, gdzie są proszki do pieczenia itp.
    Komentarz
  • Nektaryna, 2010-10-28 01:11:49
    Nektaryna
    2
    Moje ukochane ciasteczka, które zawsze piekłam z siostrą i babcią na święta. Zapach amoniaku, który czuć przy pieczeniu nie za bardzo może wszystkm odpowiedac ale efekt końcowy bomba Trzeba dość cieńko rozwałkować bo ciastka ładnie rosną. Najlepsze z lukrem i posypką lub płatkami czekolady (ja raz kupiłam płatki czekoladowe ale lepsza jest starta własnoręcznie gorzka czekolada na dużych oczkach tarki bo mi te gotowe płatki czekoladowe średnio smakują). Jak wracałam z sanek czy lepienia bałwana to zawsze czekały na mnie amoniaczki i herbata z cytryną I na koniec najlepsza zaleta amoniaczków - można je długo przechowywać. Polecam
  • anka_bunio, 2010-12-11 21:48:48
    anka_bunio
    3
    Ciasteczka amoniaczki zawsze mnie ciekawiły, więc w tym roku postanowiłam sprobować Na razie tylko skosztowałam i są świetnie puchate i kruche, zobaczymy jak będą smakować w Wigilię... Szkoda tylko, że podczas rośnięcia mocno straciły kształt.
  • isabelmm, 2010-12-21 10:34:43
    isabelmm
    2
    2 godziny zabawy za mną Zrobiłam z połowy porcji, a ciasteczek wyszło mi baaardzo dużo. Ciasto w wykonaniu bardzo łatwe, nie było problemu z formowaniem, wykrawaniem itp. natomiast czas pieczenia u mnie trwał dwa razy dłużej ;/ Amoniaczki same w sobie nie są bardzo słodkie dlatego warto je potraktować słodką ozdobą.
  • diabel92, 2011-12-07 10:04:34
    diabel92
    0
    Można przechowywac je w worku foliowym albo w czyms innym ??
  • himalaya, 2012-12-16 04:47:02
    himalaya
    0
    Absolutna rewelacja. Przepis czytelny i wszystko wychodzi jak trzeba. Ja tez robilam z polowy porcji i wyszly mi cztery duze blachy pysznych ciastek. Akurat to ze nie sa slodkie to plus. Udekorowalam czekolada. Pycha!
  • BlairWaldorf, 2013-12-18 15:07:43
    BlairWaldorf
    Najlepiej przechowywać je w blaszanym lub plastikowym pudełku np po ciastkach z Ikei
    Komentarz
  • paulllina91, 2013-12-22 13:11:35
    paulllina91
    Czy zamiast amoniaku mogę dodać np. olejek wanilinowy i/lub cynamon?
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-08-23 09:25:24
    PatrykLubik
    pyszne, dodałam do nich mąki krupczatki szymanowskiej, pycha wyszły
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem