Placuszki z cukinii- pyszne i sycące

autor: , kategoria: placki , dodano: 2009-12-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placuszki z cukinii- pyszne i sycące
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placuszki z cukinii- pyszne i sycące
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placuszki z cukinii- pyszne i sycące
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Placuszki z cukinii- pyszne i sycące

Składniki:

Przygotowanie:

To jest ciut zdrowsza i mniej kaloryczna wersja placków ziemniaczanych. Wychodzą bardzo puszyste i smakowite!

Cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut aż lekko puści sok, który troszkę odlewamy (tak aby cukinia była lekko mokra a nie pływająca). Ziemniaki obieramy i ścieramy na bardzo drobnej tarce na ziemniaczaną papkę- sok z ziemniaków odlewamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy startą cukinię i ziemniaki, wyciskamy 2 ząbki czosnku, wbijamy jajo i dodajemy ser biały (najlepiej jeśli jest drobno mielony, bez grud), sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy mąki aż konsystencja będzie zwarta.
Rozgrzewamy olej na patelni i formujemy placuszki około 1,5 cm grubości. Smażymy z obu stron.

Jogurt naturalny mieszamy z dobrze posiekanym koperkiem i wyciśniętym czosnkiem, polewamy placuszki.

    Śr. ocena: 3.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-08 16:08:44
    zlosliwiec
    Muszę spróbować Pysznościowo się prezentują...
    Komentarz
  • Ashira, 2009-12-08 17:51:27
    Ashira
    2
    ja robię z samej cukinii z czosnkiem (dodanym do masy) i mąką (ale daję jej jakoś znacznie mniej... a nie bawię się w odsączanie )
    dodatek ziemniaków mnie niezbyt interesuje, natomiast białego sera jak najbardziej do wypróbowania
  • hania811, 2010-02-01 16:30:09
    hania811
    1
    Przepis generalnie super..tylko po co obierać cukinie? Wystarczy dobrze wyszorować warzywo. Placki są ładniejsze i zdrowsze ze skórką.
    Myślę że mąki można użyć zdecydowanie mniej. Lepiej ograniczać do minimum "złe" węglowodany.

    Ja do całej michy masy na placki dodaję 2 czubate łyżki i nic się nie rozpada, placki wychodzą puszyste.

    To też mnie zastanawia...z taką ilością mąki one na prawdę wychodzą puszyste, a nie twarde jak kamienie???
  • brzydula_81, 2010-06-13 00:33:00
    brzydula_81
    wygladaja smakowicie, a ja prze[padam za cukinia w kazdej postaci....

    dorodne masz na myski takie duze??? bo ja wszedzie widze takie wielkosci ogoka salatkowego, dlatego bede potrzebowalabym wiecej
    Komentarz
  • Rajni, 2011-10-21 12:30:22
    Rajni
    W okresie letnim robiłam kilkakrotnie placki z cukinii i były one wyśmienite, bardziej delikatne niż tradycyjne placki ziemniaczane. Przepis ten był dla mnie inspiracją bo placki przyrządziłam tak jak robię zwykle ziemniaczane. Poza tym ilość mąki w tym przepisie wydaje się być przesadzona, ja daje dużo mniej, ale muszę przy tym delikatnie się z plackami obchodzić.
    Komentarz
  • Heledore, 2013-08-22 13:11:02
    Heledore
    0
    dostałam calą skrzynkę cukini i poszukiwałam pomysłu co by to z niej zrobić. Skusiłam się między innymi na te placki. Uzyłam jednak dwie łyżki - a nie szklanki - mąki. Placki wyszły smaczne i delikatne. Dobry przepis.
  • vannessa, 2013-08-27 17:35:58
    vannessa
    Uwielbiam placuszki z cukini, robiłam je ostatnio i wszystkim bardzo smakowały, nie nadążałam smażyć
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem