Surówka z kiszonych ogórków

autor: , kategoria: surówki, dodano: 2010-09-25
  • Surówka z kiszonych ogórków

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis genialny w swej prostocie:D

1) Otóż, ogórki kroimy na plasterki (szybciej i łatwiej - poszatkować).

2) Cebulę kroimy zależnie od preferencji smakowych - w kostkę, jeżeli ktoś za nią nie przepada; w krążki, jeżeli ktoś, tak jak ja, żyć bez niej nie może:D

3) Warzywa wrzucamy do miseczki.

4) Do kubka wlewamy olej i musztardę. Proporcje zależą od tego jaki efekt i smak chcemy uzyskać. Jeżeli preferujemy dania ostre, dodajemy więcej musztardy (w tej roli najlepiej sprawdza się musztarda rosyjska). Aby zwiększyć ilość sosu należy dolać więcej oleju. Mieszamy tak długo aż składniki się połączą. (sos nie wygląda zachwycająco, lecz zapewniam, że doskonale komponuje się z surówką)

5) Sos wlewamy do miseczki, mieszamy.

6) Podajemy.

7) Smacznego.

Nie określone do końca proporcje wynikają z tego, że dużo zależy od konsystencji zarówno musztardy jak i ogórków. Jeżeli są miękkie, łatwiej puszczają sok i sosu po połączeniu jest więcej. Podobnie z cebulą - jeżeli ktoś chce uzyskać ostrzejszy smak surówki, powinien dodać jej więcej.

Surówka doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych (od kotletów mielonych po wątróbkę) jak i wszelkiej maści kluchów i kopytek.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Łabędzie z bitą śmietaną  (
  • Mniam: 2
    Kasza jaglana z kurczakiem, marchewką i mlekiem kokosowym
  • Mniam: 3
    Ratatuj
  • Mniam: 1
    Sałątka pieczarkowa

Zamknij