blondie

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia amerykańska , dodano: 2010-09-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! blondie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! blondie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! blondie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! blondie

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy cukier trzcinowy i roztopioną margarynę, następnie dodajemy jajko oraz cukier waniliowy.
Całość mieszamy. Następnie cały czas mieszając dodajemy mąkę wcześniej zmieszaną ze szczyptą soli.
Dodajemy białą czekoladę plus ulubione orzechy, w moim wypadku były to migdały. Wszystko to dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do małej blachy (np.keksówki) i pieczemy ok.20 minut w piekarniku ustawionym na 175 stopni. (wkładając w ciasto patyczek w celu zobaczenia, czy jest już gotowe, należy pamiętać, że powinno być lekko mokre).

Po upieczeniu ciasto zostawiamy w blasze i czekamy do wystudzenia.
Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.40 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Palala, 2010-09-27 14:16:52
    Palala
    1
    Te ciasto jest fantastyczne !
    banalnie proste i przepyszne, w sam raz na jesienną chandrę
  • Luciana, 2010-09-28 13:27:22
    Luciana
    1
    Bardzo łatwy przepis. Ciasto wspaniale urosło, wyszło nieco wilgotne. Ja też dodałam migdały, moim zdaniem pasują idealnie do białej czekolady. Przepis godny polecenia, chociaż dla mnie ciasto było odrobinkę za słodkie, następnym razem dam niepełną szklankę cukru.
  • nola_yuki, 2010-10-05 09:38:18
    nola_yuki
    0
    a dla mnie było idealnie słodkie, co prawda ukruszył mi się ząb na migdale, ale to nie zmienia faktu, że ciasto jest pyszne i zrobie je napewno nie raz
  • gonia 33, 2010-10-05 21:07:18
    gonia 33
    W jakiej formie ma być dodana biała czekolada roztopiona ,starta?
    Komentarz
  • Mademoiselle_Pauline, 2010-10-08 20:00:22
    Mademoiselle_Pauline
    najlepiej posiekana, ale wszystko zależy od Ciebie i tak czekolada się rozpuści
    Komentarz
  • zuzzi, 2010-10-24 19:39:27
    zuzzi
    1
    Przepis faktycznie bardzo łatwy, ale ciasto niestety mi nie podeszło. Za bardzo słodkie. Jakoś ta ilość cukru w tej ilości tłuszczu nie do końca się rozpuściła. Cukier za bardzo chrupał. W ogóle w smaku nic specjalnego. Oczekiwałam ciekawego połączenia, a zawiodłam się... no cóż. Kwestia gustu
  • marta954, 2011-04-12 19:18:01
    marta954
    Czy można dodac zwykly cukier?
    Komentarz
  • studentkaAM, 2012-07-14 22:23:06
    studentkaAM
    1
    Daję 4* bo dla mnie ciut za mdłe i kojarzy mi się ze smakiem chałwy. Ale za to mój TŻ stwierdził, że to najlepsza rzecz jaką ostatnio u mnie jadł i na raz wszamał pół blachy :P Wiadomo smak - kwestia gustu
    Fajny pomysł na szybkie ciasto, gdy goście zaskoczą nas niezapowiedzianą wizytą
    4* też dlatego, bo myślałam, że bardziej będzie przebijał się smak białej czekolady, a dałam 1,5 tabliczki
    Ogólnie wrażenie pozytywne i z całą pewnością warto choć raz spróbować tego wypieku.
  • PatrykLubik, 2016-12-14 09:20:49
    PatrykLubik
    banalny przepis, proste wykonanie, super, zawsze jak nie mam czasu to sięgam po takie przepisy, i koniecznie mąka tortowa szymanowska
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe