Japończyk - ciasto z makiem

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-09-27
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Japończyk - ciasto z makiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Japończyk - ciasto z makiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Japończyk - ciasto z makiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Japończyk - ciasto z makiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Japończyk - ciasto z makiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Japończyk - ciasto z makiem

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis dostałam od koleżanki u której pierwszy raz jadłam to ciasto, a potem sama zaczęłam robić :)

Masło ucieramy z żółtakmi i cukrem.
Dodaję po łyżce masy makowej i miksuję. Jak jest już ciężko to mieszam łyżką.
Jabłka obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Dodaję do masy.
Herbatniki kruszymy i dodajemy do masy.

* ja ostatnio nie miałam herbatników i robiłam z suchych biszkoptów "języczków" z Lidla.Jak się paczkę otworzy to raz-dwa są suche na kamień :).Wykorzystałam chyba 1/2 jednego opakowania (ja miałam pakowane po dwa)

Kaszę manne dodajemy do masy i całość mieszamy łyżką.
Na koniec daję aromat migdałowy i znowu mieszam.
Białka ubijam na sztywno i dodaję do masy, mieszamy.

Foremkę 25/30 wykadam papierem do pieczenia i przekładam masę.
Piekarnik rozgrzewam do 180C termoobieg i piekę 40 min.

Polewę robimy sami lub używamy gotwej.
Polewamy ciasto po ostygnięciu i posypujemy wiórkami kokosowymi.

* ilość porcji zależy od sposobu krojenia


Mam nadzieję,że o niczym nie zapomniałam i że się wszystko poprawnie zapisze ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem