Humus - arabska pasta z ciecierzycy

autor: , kategoria: pasty , dodano: 2010-09-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Humus - arabska pasta z ciecierzycy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Humus - arabska pasta z ciecierzycy

Składniki:

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc, rano ugotować do miękkości, zmielić lub zmiksować blenderem na gładką masę, dodac oliwę sok z 2-3 cytryn ma byc lekko kwaskowate i pastę tahini 4-5 dużych łyżek, wszystko wymieszac dosolić do smaku, pasta ma mieć smak lekko kwaskowato -orzechowo-słony.

można dodać wyciśniety czosnek ale wtedy jest do zjedzenia od razu, ja robie więcej wkładam do lodówki i przed podaniem daną porcję mieszam z czosnkiem, może też być czosnek granulowany.
równie dobry bez czosnku.:-)

podajemy w miseczce polane oliwą z oliwek (ale niekoniecznie)

podaje na prawie każdym przyjęciu z półmiskiem warzyw pokrojonych w słupki (marchewką, ogórkiem zielonym, papryką, selerem naciowym ip..) i ciepłym chlebkiem pita.
na codzień jem z grzankami i warzywami, wędliną..

polecam:-))

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-11-02 18:42:22
    anka_bunio
    Zrobiłabym... gdybym wiedziała, gdzie zdobyć pastę sezamową... a może jakaś inna by się nadała?
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-09-23 11:20:57
    anka_bunio
    4
    Kupiłam tahini - okazało się, że to wcale nie takie trudne. Hummus jest rewelacyjną libańską przekąską, do tego zdrową.
  • gresik444, 2011-11-11 23:34:32
    gresik444
    2
    Kocham kuchnie Libańska i ten kraj!! Kuchnia ta jest w czołówce najlepszych na świecie. Cztery lata temu zajeła 2 miejsce na świecie! Wyniki mówią same za siebie . W Warszawie jest pare libańskich restauracji tak wiec polecam skosztowania wiecej

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe