Kulebiak

autor: , kategoria: pierogi, dieta Montignaca , dodano: 2010-09-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulebiak

Składniki:

Przygotowanie:

z mąki, mleka, drożdży, fruktozy, żółtka, oleju i soli zagnieść ciasto. Wyrabiać aż będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W czasie jak ciasto wyrasta zajmujemy się farszem. Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
Podsmażamy na oleju cebulkę. Jak się zeszkli dodajemy grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy. Zostawiamy do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w dość cienki prostokąt, na połowie ułożyć farsz, przykryć drugą połową, skleić jak pieroga. Posmarować z wierzchu białkiem, posypać solą i ziołami.Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 30 minut.

Kulebiak świetnie smakuje też z farszem z kapusty z grzybami :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • ewelline, 2010-09-30 20:59:43
    ewelline
    2
    oj jakie pyszności!!! jadłam kulebiaka z kapusta i grzybami i z samymi grzybami to jest pyszne!
  • aleksaa, 2010-09-30 23:12:23
    aleksaa
    ile by to było grzybów suszonych?
    Komentarz
  • vesenka, 2010-10-02 15:43:05
    vesenka
    Nie mam pojęcia . Nie robię z suszonymi. Jesienią używam świeżych, a w innych porach roku mrożonych (w sezonie mrożę takie pokrojone i obgotowane. Polecam. Są rewelacyjne do zup, sosów i innych potraw)
    Komentarz
  • malinka118, 2010-10-06 13:24:03
    malinka118
    1
    Kulebiak pyszny, ale mam ale... Mąka Lubella pełne ziarno nie jest dozwolona na diecie Montignaca - ma za niski przemiał, więc wprowadzasz ludzi w błąd. Jeżeli ma być na 1 fazę to nie tylko bez żółtka, ale też oleju...
  • vesenka, 2010-10-06 13:59:28
    vesenka
    Cieszę się,że kulebiak smakował. Ja jestem na 2 fazie . Co do Lubelli Pełne ziarno, to zapytani o typ mąki, koleżance odpisali tak: "Z definicji "Typ mąki określany jest poprzez pomiar masy składników
    mineralnych (popiołu), pozostałych po spaleniu próbki mąki". Praktycznie popiół odzwierciedla zawartość w mące otrąb i innych części niebędących bielmem ziarna, z którego powstaje mąka biała T 450, T 500. Zgodnie z nazwą Mąka Pełne Ziarno i Makaron Pełne Ziarno od Lubelli zawierają wszystkie składniki ziarna, czyli odzwierciedlają jego naturalny skład, zatem popiół jest zbliżony do tej wartości w ziarnie pszenicy (tj. 1,6-1,9%). Znaczy to, że w przypadku tych produktów można by mówić o typie pomiędzy 1600 a 1900. Jak widać popiół, a więc i typ mąki może się nieznacznie zmieniać i zależy to w dużej mierze od warunków klimatycznych (zwłaszcza rozkładu opadów) na terenie uprawy zboża w danym roku, dlatego właśnie Lubella nie podaje jednej, stałej wartości."
    Wydaje mi się,że nie jest tak źle z tą mąką, bo bardzo ładnie chudłam na niej na 1 fazie, ale jak ktoś chce mieć 100% pewność, to dla własnego spokoju niech lepiej użyje takiej, gdzie na opakowaniu wyraźnie pisze typ 1850 czy 2000

    Komentarz
  • fiolkowa krolewna, 2010-11-23 19:53:11
    fiolkowa krolewna
    Ale zglodnialam mmmm zjadlabym takie cudo
    Komentarz
  • ardo03, 2010-12-27 18:46:03
    ardo03
    Na tym zdjęciu nie widac ponakłuwanych kulebiaków. a w skaldzie nie ma tez kapusty o ktorej mowa w przepisie...
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-12-27 20:28:49
    aleksaa
    omg...
    po pierwsze nakucia widać i to całkiem dokładnie nawet na pierwszym zdjęciu,
    po drugie, przynajmniej widać że zdjęcia autorki zostały wykonane przez nią, a Twój sledz wyglada podejrzanie,
    po trzecie, bez sensu jest to wytykanie "to jest w opisie a nie ma w skladnikach"
    Komentarz
  • ardo03, 2010-12-27 20:52:25
    ardo03
    Włąsnie tak wytyka autorka tego zdjecia i przepisu ze tego nie ma w skaldnikach ale jest w opisie....
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-12-27 21:03:29
    aleksaa
    i stąd ten rewanż? dziecinne.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem