Zupa z dyni
Składniki:
- dynia [1 ]
- czosnek
- ziemniaki [1 ]
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- cebula biała
- sos sojowy
- zioła prowansalskie
- pestki dyni
- szczypior
- kurkuma
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, zmniejszamy ogień. Kiedy cebula się dusi, kroimy w drobną kostkę ziemniak i dynię. Wrzucamy do granka z oliwą i cebulą i zalewamy wodą tylko tyle, by przykryła składniki. Dorzucamy do garnka ząbek czosnku i wlewamy sporą ilość sosu sojowego. Dzięki temu zupy nie trzeba będzie już solić, a będzie miała wyraźniejszy smak.
Kiedy woda w garnku zabulgocze, dolewamy jeszcze trochę wody. Około jednej, dwóch szklanek. Wsypujemy łyżeczkę ziół prowansalskich. Zioła prowansalskie z powodzeniem można zamienić na suszoną miętę. Świetnie się komponuje zarówno z czosnkiem, jak i pozostałymi składnikami zupy.
Zostawiamy zupę na małym ogniu.
Kiedy warzywa będą już miękkie, miksujemy zupę lub przecieramy przez sitko na krem. Do zupy-kremu dodajemy sporą ilość kurkumy. Ja dodaję całe opakowanie. Zupa wtedy nabiera bardziej aksamitnej faktury i indyjskiego charakteru.
Stawiamy z powrotem na małym gazie.
Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Wrzucamy do zupy.
Podajemy w niewielkich miseczkach, posypaną uprażonymi pestkami dyni.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty
Komentarze