Zupa z dyni

autor: , kategoria: zupy kremy, bezglutenowe , dodano: 2010-10-02
  • Zupa z dyni

Składniki:

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, zmniejszamy ogień. Kiedy cebula się dusi, kroimy w drobną kostkę ziemniak i dynię. Wrzucamy do granka z oliwą i cebulą i zalewamy wodą tylko tyle, by przykryła składniki. Dorzucamy do garnka ząbek czosnku i wlewamy sporą ilość sosu sojowego. Dzięki temu zupy nie trzeba będzie już solić, a będzie miała wyraźniejszy smak.
Kiedy woda w garnku zabulgocze, dolewamy jeszcze trochę wody. Około jednej, dwóch szklanek. Wsypujemy łyżeczkę ziół prowansalskich. Zioła prowansalskie z powodzeniem można zamienić na suszoną miętę. Świetnie się komponuje zarówno z czosnkiem, jak i pozostałymi składnikami zupy.
Zostawiamy zupę na małym ogniu.
Kiedy warzywa będą już miękkie, miksujemy zupę lub przecieramy przez sitko na krem. Do zupy-kremu dodajemy sporą ilość kurkumy. Ja dodaję całe opakowanie. Zupa wtedy nabiera bardziej aksamitnej faktury i indyjskiego charakteru.
Stawiamy z powrotem na małym gazie.
Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Wrzucamy do zupy.
Podajemy w niewielkich miseczkach, posypaną uprażonymi pestkami dyni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem