Placki z dyni z guacamole

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia fusion , dodano: 2010-10-02
  • Placki z dyni z guacamole

Składniki:

Przygotowanie:

Dynia jest szalenie wdzięcznym warzywem. Daje ogromne możliwości w kuchni, pieknie przyjmuje smaki przypraw i idealnie komponuje się z wieloma składnikami. Z dyni można zrobić: zupę, placki, ciasto, galaretkę, potrawkę. Możliwości są nieograniczone.
Zatem placki!
Ćwierć sporej dyni (obranej i wydrylowanej z gniazd nasiennych) ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Startą dynię solimy i zostawiamy na parę minut, żeby puściła sok. Następnie dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną (najlepiej orkiszową, z pełnego przemiału). Mieszamy. Powinna wyjść dosyć gęsta masa. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę mąki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na oliwie smażymy niewielkie placuszki.
Kiedy placuszki są gotowe, zabieramy się za robienie guacamole. Guacamole można oczywiście przygotować wcześniej, lub, jeśli ma się wprawę w kuchni, można przygotowywać w czasie smażenia placków.
Bardzo dojrzałe avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę. Avocado skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. W miseczce za pomocą widelca rozcieramy avocado na papkę. Dodajemy sól i odrobinę oliwy z oliwek.
Na każdym placuszku kładziemy łyżeczkę guacamole.
Potrawa bardzo prosta, a smaczna i efektowna. Pomarańczowe placki pięknie się komponują kolorystycznie z zielonym guacamole. Jako ozdobę można na wierzchu położyć gałązkę pietruszki, ale nie jest to konieczne.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem