Tiramisu

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-10-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tiramisu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tiramisu

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowuję napar z kawy -około 3-4 czubatych łyżeczek (używam rozpuszczalnej) i odstawiam do wystudzenia.
Żółtka oddzielam od białek, przekładam do miski, następnie dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach około 8-10 minut aż zmienią się w puszysty kogel-mogel o barwie prawie białej. Do masy dodaję mascarpone i miksuję około minuty, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.
Następnie ubijam białka z odrobiną soli i delikatnie mieszam z masą serowo-jajeczną. Na koniec dodaję kilka kropel amaretto (w smaku praktycznie nie czuć go w masie a jest bardziej "stateczna". Do wystudzonej kawy dodaję amaretto-lubię wyrazisty smak więc około 6 łyżek (zdarza się i więcej ;))
Biszkopty zanurzam w kawie i układam warstwę w płaskim prostokątnym naczyniu. Następnie zalewam je mniej więcej połową masy i układam kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą i zalewam kremem.
Owijam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej całą noc.
Przed podaniem posypuję odrobiną gorzkiego kakao i kroję w duże kwadraty.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem