Karpatka

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2009-12-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karpatka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karpatka

Składniki:

Przygotowanie:

Należy zagotować wodę z margaryną i solą. Następnie dosypać mąkę i energicznie mieszać (wciąż na gazie) do momentu powstania masy zwartej i odrywającej się od ścian garnka. Wtedy należy ściągnąć garnek z gazu, kolejno wbijać do masy jajka i miksować. Wyłożyć pół do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 30-40min w 200stopniach. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA. To samo zrobić z drugim płatem ciasta.
Krem: Zagotować 2szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę wymieszać z budyniami dokładnie i wlać do gotującej reszty. Gotować 2-3 minuty.
Gorącą masę wylać na wystudzony płat ciasta, zakryć drugim i posypać cukrem pudrem (na zdjęciu-kakao). Schłodzić.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • AgaZ, 2009-12-08 18:20:59
    AgaZ
    Przepis mniamuśny. Mam tylko pytanie, czy krem z taką ilością bydyni jest delikatny? Nie jest przypadkiem za twardy?
    Komentarz
  • Ashira, 2009-12-08 20:58:12
    Ashira
    no tak... źle wpisałam. przepraszam najmocniej powinno być 2-3 opakowania. to zależy od budyniu, na niektórych wychodzi za twardy przy 3 paczkach. to widać od razu w trakcie gotowania
    krem nie jest tak puszysty i kremowy jak z dodatkiem masła, jednak ja nieznoszę maślanych kremów i unikam jak ognia.
    ciężko określić konsystencję... nie uważam aby był za twardy i nikt się w sumie nie skarżył do tej pory. konsystencja jest taka, że nie rozleci się jeżeli jemy łapkami, ale jeśli rzucimy o ścianę też się nie odbije
    Komentarz
  • isabelmm, 2010-09-24 18:17:14
    isabelmm
    1
    Jestem zachwycona Pierwszy raz sama robiłam i pięknie mi ciasto wyrosło-takie karpaty, że hej Tylko,ze zanim dodałam jajka wystudziłam masę. Najgorsze z tego wszystkiego jest czekanie aż będzie można skosztować, zrobiłam po południu i na drugi dzień była idealna. Moją karpatkę ozdobiłam maziajkami z polewy czekoladowej

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem