Moje placki kartoflane

autor: , kategoria: placki, kuchnia fusion , dodano: 2010-10-02
  • Moje placki kartoflane

Składniki:

Przygotowanie:

To jest trochę elegantsza wersja placków kartoflanych. Ja je robię na obiady lub kolacje w gronie przyjaciół. Podaję je z jogurtem greckim i wędzonym łososiem.
Dzięki zamianie zwykłej mąki na mąkę i kaszę kukurydzianą, są mniej kaloryczne i ciekawsze w smaku.
Do dzieła!
Około cztery spore ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zostawiamy starte kartofle w miseczce, żeby puściły sok, po czym dodajemy łyżkę kaszy kukurydzianej. Zostawiamy to na kwadrans, żeby kasza wchłonęła wodę z ziemniaków.
Następnie dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą, przyprawy i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy.

Takie placki dobrze się sprawdzają także z gulaszem warzywnym, guacamole, salsą pomidorową, sosem grzybowym, czy (dla mięsożerców) z sosem mięsnym.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Ivi 1988, 2011-08-02 20:02:35
    Ivi 1988
    Wydaje mi sie,ze powinnas napisac ile maki, ile jajek. Dla laika w kuchni jak ja, proporcje nie sa takie oczywiste. Przepis jest fajnie opisany ale brakuje szczegolow.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem