Szwajcarska tarta jabłkowa

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-10-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa

Składniki:

Przygotowanie:

Makę łączymy w misce z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy 10 dag masła (pół kostki), cukier, ewentualny cukier waniliowy oraz jajko. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto (dla ułatwienia masło można wcześniej stopić). Zawijamy je w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Resztę masła stopić, wystudzić i wkruszyć do niego ciastka, wymieszać.
Jabłka myjemy, nie obieramy (dlatego lepiej, żeby były ładne), kroimy w cienkie cząstki i skrapiamy cytrynką..
Po upływie wspomnianych 30 minut ciasto rozciągamy na formie do tarty (można rozwałkować) i smarujemy tudzież wysypujemy (zależy jak dużo masła wchłonęły ciastka) masą ciastkową. Na wierzchu ciasno układamy jabłka.

Pieczemy 25-30 min. w temp. 225 st.
Po upieczeniu tartę potrzymac w piecu, a następnie posmarować ją podgrzaną konfiturą i posypać posiekanymi migdałami.

Smacznego! (uwaga, niebezpiecznie pyszne)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • SzalonaWrona, 2013-12-30 19:51:32
    SzalonaWrona
    0
    Robiłam, modyfikowałam. Bardzo dobry, prosty przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem