Szwajcarska tarta jabłkowa

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-10-03
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szwajcarska tarta jabłkowa

Składniki:

  • jabłka [0.5 kg] (ok. 3 sztuk)
  • mąka pszenna [20 dag]
  • proszek do pieczenia [1 szczypta]
  • masło [15 dag] (3/4 kostki)
  • cukier [0.5 szklanki]
  • cukier waniliowy [1 op.] ((ja nie dodałam - na mój gust za słodkie))
  • jajka [1 szt.]
  • sok z cytryny [4 łyżki]
  • migdały (garść)
  • tłuszcz (do formy)
  • ciastka [12 dag] (kruche)
  • konfitury [10 dag] (morelowa, użyłam dietetycznej z Lidla)

Przygotowanie:

Makę łączymy w misce z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy 10 dag masła (pół kostki), cukier, ewentualny cukier waniliowy oraz jajko. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto (dla ułatwienia masło można wcześniej stopić). Zawijamy je w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Resztę masła stopić, wystudzić i wkruszyć do niego ciastka, wymieszać.
Jabłka myjemy, nie obieramy (dlatego lepiej, żeby były ładne), kroimy w cienkie cząstki i skrapiamy cytrynką..
Po upływie wspomnianych 30 minut ciasto rozciągamy na formie do tarty (można rozwałkować) i smarujemy tudzież wysypujemy (zależy jak dużo masła wchłonęły ciastka) masą ciastkową. Na wierzchu ciasno układamy jabłka.

Pieczemy 25-30 min. w temp. 225 st.
Po upieczeniu tartę potrzymac w piecu, a następnie posmarować ją podgrzaną konfiturą i posypać posiekanymi migdałami.

Smacznego! (uwaga, niebezpiecznie pyszne)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto krówka

Komentarze

  • SzalonaWrona, 2013-12-30 19:51:32
    SzalonaWrona
    0
    Robiłam, modyfikowałam. Bardzo dobry, prosty przepis.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe