Sałatka z soczewicy i tuńczyka

autor: , kategoria: sałatki, dieta South Beach, dodano: 2010-10-03
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sałatka z soczewicy i tuńczyka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sałatka z soczewicy i tuńczyka

Składniki:

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale uważać żeby się nie rozgotowała. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

W tym czasie pokroić pomidory w kostkę, oliwki w plasterki lub ćwiartki. Tuńczyka i fasolkę odcedzić z zalewy.

W misce umieścić soczewicę z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i fasolką. Z majonezu, odrobiny słodkiej papryki i wyciśniętego czosnku zrobić sos (nie ma być go dużo, wszystkie składniki są już przetworzone, więc majonez daje tylko smaczek)

Wymieszać warzywa z sosem, według gustu można dodać trochę soli.
Najlepiej odstawić, żeby "przeszło" czosnkiem, ale nie jest to warunek konieczny, u mnie znika natychmiast ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-11-13 10:12:51
    anka_bunio
    1
    Mam nadzieję, że to nie zbrodnia, że z braku fasoli użyłam kukurydzy... Sałatka jest bardzo smaczna i pożywna, a oliwki można w zasadzie wziąć też zielone.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Spaghetti alle vongole z filmu Depresja Gangstera
  • Mniam: 3
    Lekki sernik truskawkowy (na zimno)
  • Mniam: 3
    Danie z woka z kurczakiem, ananasem i imbirem
  • Mniam: 2

Zamknij