Sushi po polsku z pieczonym łososiem

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2009-12-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sushi po polsku z pieczonym łososiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sushi po polsku z pieczonym łososiem

Składniki:

Przygotowanie:

Ryż przepłukujemy. Nastepnie zalewamy taką samą objętością wody co ryż i gotujemy 20 - 40min. Ugotowany przekładamy do dużej płaskiej miski i szybko acz delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Następnie polewamy mieszanką octu i cukru mieszamy i zostawiamy do zakwaszenia.
Łososia polewamy sosem teryiaki zostawiamy na pół godziny do zamarynowania. Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 10 - 15min w 180 st. w piekarniku. Ogórka kroimy wzdłuż dzieląc na 4. Upieczonego łososia na pasy podobnej grubości co ogórek. Nori wykładamy ryżem, na srodku układamy ogórka, kapustę i pas z łososia. Można posmarować wasabi lub dodać marynowany imbir, ja jednak nie lubię ani jednego ani drugiego. Zawijamy dość ciasno. Kroimy na porcje.
Podajemy z sosem sojowym w miseczce (do maczania sushi).

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • magdaka13, 2010-01-16 22:15:18
    magdaka13
    Glowki lososia? to chyba nowosc
    Komentarz
  • lelek_lelek, 2011-11-17 15:39:55
    lelek_lelek
    1
    Jednak najlepsze maki z grillowanym łososiem jadłam w Ryżowym Polu... Można bawić się w przygotowywani samemu "sushi" ale to zawsze będzie jakby sushi, ryż inny, no i ja nie ufam surowym rybom z rybnego :O Ale przyznaję, że Twoje sushi na zdjęciu wygląda pięknie!
  • KarolinaK, 2011-11-26 14:45:44
    KarolinaK
    Ryz najlepiej ugotowac w mleku kokosowym ma wtedy fajny smak i aromat.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe