babka z cytrynka ;)

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-10-03
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! babka z cytrynka ;)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! babka z cytrynka ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! babka z cytrynka ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! babka z cytrynka ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! babka z cytrynka ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! babka z cytrynka ;)

Składniki:

Przygotowanie:

Babka z cytrynka ;)

Proponowana przeze mnie babka jest mega prosta w wykonaniu, zawsze sie udaje i jest mega cytrynowa;)

Bialka ubijam, dodaje cukier i zoltka, nastepnie make ziemniaczana, make pszenna wymieszana z proszkiem do pieczenia i mieszam na wolniejszych obrotach. Dodaje starta skorke z cytryny, a na sam koniec olej i sok z cytryny.
Wylewam do blaszki wysmarowanej margaryna i lekko wysypanej bulka tarta.

Pieke okolo 40 minut w temp. 180C – czas i temperatura, jak zwykle zalezy od piecyka ;)

Sprawdzam patyczkiem czy jest juz dobra.

Na wierzchu mozna udekorowac lukrem i np. kolorowa posypka lub ulubionymi dodatkami ewentualnie posypac cukrem pudrem.

Smacznego ;)

    Śr. ocena: 4.94 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Lula1, 2010-10-10 16:12:16
    Lula1
    1
    Bardzo prosty i przyjemny przepis. Babka wyszła super- ładnie wyrosła, w smaku też fajna, taka delikatna.
    Na bank będę piekła częśiej
  • Sensuel, 2010-10-12 18:25:46
    Sensuel
    1
    Zrobiłam dzisiaj Twoje ciacho.Musze przyznać,że uderzyłaś celnie w moje kubki smakowe.Ciasto w moim ulubionym smaku,banalnie proste i szybkie w wykonaniu.Ja piekłam na termoobiegu 180C ok.60min.Bo po 40 na patyczku było surowe.
    Jutro wypróbuję Twoją karkówkę w sosie musztardowym to napiszę jak nam smakowała.
  • blonde_hair, 2010-10-15 14:49:59
    blonde_hair
    2
    Wczoraj upiekłam ta babke, bo cos cytrynowego za mna ''chodziło"Wybralam Twoj przepis bo wydawał mi sie prosty i szybkiBabka wyszła smaczna i bardzo cytrynowaNapewno bede piekła ja częściej. Polecam!
  • vild, 2010-10-15 20:22:04
    vild
    dziekuje za mile recenzje
    ciesze sie, ze moja babka wam smakuje
    sensuel, zawsze zaznaczam, ze czas i temp. pieczenia zalezy od piecyka. 3manie sie "sztywno" przepisow nie zawsze wychodzi na dobre
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-15 21:27:47
    Sensuel
    Vild...ja tam lubię się "sztywnego trzymać" ,bo wtedy mam pewność że wyjdzie .
    Sama zjadłam całe to ciacho i nikomu nic nie dałam.
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-05 11:42:54
    Susanna
    Vild mam już swoje ulubione ciacho cytrynowe ale Twoją babeczkę tez wypróbuje. przepis jest bardzo łatwy a na weekend dobrze jest mieć coś słodkiego
    Komentarz
  • vild, 2010-11-05 15:02:53
    vild
    susanna, nie boj sie wcisnac soku z cytryny
    zycze smacznego
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-06 12:43:40
    Susanna
    A wycisnę! Mam taka duuuużą cytrynę będzie kwaśno
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-11 18:55:23
    Susanna
    1
    Pyszna! Mimo, że siedzę zasmarkana i kichająca - rano upiekłam cytrynową babeczkę Przepis super prosty, wyszła wyśmienicie. Puszysta, delikatna, wilgotna. Mężusiowi bardzo smakuje. Myślę, ze najpóźniej do soboty zniknie cała
  • vild, 2010-11-11 23:42:32
    vild
    ciesze sie susanna
    zycze zdrowka
    Komentarz
  • cranberriess, 2011-01-24 16:53:50
    cranberriess
    0
    Rewelacja!Po nieudanych probach pieczenia babek i murzynkow Twoja wyszla mi cudnie!!! Jest delikatna,mieciutka,puszy sta. Zachecilo mnie to do dalszych dzialan Dziekuje bardzo za swietny przepis
  • vild, 2011-02-06 08:36:29
    vild
    cranberriess
    dziekuje za mila recenzje
    Komentarz
  • inuss20, 2011-10-28 23:21:36
    inuss20
    A ktoś mi może powiedziec na jaką duża blache ta ilość składników odpowiada?? na jedną zwykłą keksówke czy na ile?? bo sie nie orientuje
    Komentarz
  • vild, 2011-10-29 12:21:59
    vild
    inuss20
    przepis jest na jedna keksowke
    Komentarz
  • rita 1, 2011-11-28 16:42:12
    rita 1
    1
    Przepis dokładnie opisany i bardzo prosty. Ciasto delikatne, cytrynowe, puszyste. Ja polałam je jeszcze cytrynowym lukrem i posypałam kolorową posypką. Ładnie wyglądało i szybko znikło bo posmakowało rodzince. Polecam, bo robi się je błyskawicznie a efekt jest niezły
  • Albena, 2012-07-29 20:28:02
    Albena
    1
    Ideał. Puszysta i wilgotna babeczka, wyszła nawet tak początkującej amatorce jak ja xD

    Gorąco polecam i dziękuję za świetny przepis
  • Sensuel, 2012-08-20 22:53:39
    Sensuel
    No i tym razem użyłam tego przepisu jako bazy i dodałam banany + czekoladę gorzką.Wyszło super! Trochę dłużej piekłam,ale ciasteczko jak tralala wyszło :P
    Komentarz
  • Inulinus, 2013-03-15 22:52:25
    Inulinus
    0
    Zrobiłam dzisiaj i wyszła pyszna Piekłam w formie jak do babki takiej z komiinem i też było ok












  • Inspire, 2013-05-30 12:39:22
    Inspire
    0
    Prawie nigdy nie pieklam żadnych ciast i nigdy tutaj nic nie oceniałam, ale muszę to zrobić, bo piekłam to ciasto wczoraj
    jak na laika kulinarnego wyszło świetne, mocno czuć cytrynkę i nawet mamie (cukiernikowi zawodowemu) smakuje, a to dużo znaczy
    jednak ciasto wyszło mi dość niskie... czy to wina tego, że nie wstawiłam od razu do pieca, od razu nie wyjęłam czy co?
    mimo to przepis zasługuje na piąteczkę, bo to coś świetnego jest!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe