PĄCZKI WIEDEŃSKIE

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-10-04
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! PĄCZKI WIEDEŃSKIE
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! PĄCZKI WIEDEŃSKIE
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PĄCZKI WIEDEŃSKIE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! PĄCZKI WIEDEŃSKIE

Składniki:

Przygotowanie:

Składniki są podane na około 25 sztuk.

Będziemy jeszcze potrzebować szprycę cukierniczą, papier do wypieków (pergamin) i garnek w którym będziemy smażyć pączki oraz ręcznik kuchenny do odsączania nadmiaru tłuszczu.

W garnku gotujemy szklankę wody z masłem i szczypta soli. Na wrzątek jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i cały czas energicznie mieszamy aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od garnka; najlepiej robić to drewniana łyżką. Studzimy je.
Gdy już będzie zimne miksujemy go z jajkami.

W garnku rozgrzewamy olej (lub jak kto woli smalec). Z pergaminu wycinamy kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm.
Szprycę cukierniczą nadziewamy powstałym ciastem, kwadraty z pergaminu smarujemy cieniutko olejem i nakładamy na nie ciasto za pomocą szprycy, tworząc koła ( najlepiej zrobić dwa koła, jedno na drugim, wtedy pączek będzie większy).
Tak przygotowane ciasto wkładamy na rozgrzany olej pergaminem do góry (ciastem do dołu), po kilku sekundach pergamin bez problemu odejdzie od naszego pączka - wówczas go wyciągamy i smażymy pączki do uzyskania złotego koloru, przewracając je z jednej na druga stronę.
Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku kuchennym.
Pączki proponuje polać lukrem, lub polewą czekoladową, pyszne są też jak lukier posypiemy wiórkami kokosowymi.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • ewelline, 2010-11-03 23:35:36
    ewelline
    dodaje do ulubionych!!!!! wypróbuje i ocenie!!!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe