Pierogi z mięsem i okrasą - wg.Sensuel

autor: , kategoria: pierogi , dodano: 2010-10-05
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierogi z mięsem i okrasą - wg.Sensuel
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pierogi z mięsem i okrasą - wg.Sensuel

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis na ciasto pochodzi od Pani Jadzi, aby nie było że ja jestem autorką ;)

CIASTO NA PIEROGI:

Mąkę wsypuję do miski.
Dodaję żółtko.
Dodaję mleko i letnią wodę.
Całość mieszam ręką,aż powstanie sprężysta kula ciasta.

* jeżeli będzie ciasto za rzadkie dodajemy po trochu mąki.
* jeżeli wyjdzie nam za gęste to dodaję ciut mleka lub wody.
Wszystko zależy na jaką mąkę trafimy :D

FARSZ DO PIEROGÓW:

Cebulkę drobno kroję.
Na patelni rozgrzewam olej.
Podsmażam cebulkę.
Jak się zeszkli to dodaję mięso.
Mieszam wysztko i czekam,aż mięso się podsmaży.
Solę i pieprzę do smaku.

*Ja osobiście daję zawsze 1 łyżeczkę płaską soli na 500g mięsa mielonego.

Marchew obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami.Dodaję do mięsa.
Dolewam 300 ml bulionu (może być z kostki np.warzywny).
Mieszam całość i doprawiam na końcu majerankiem.

* jak ktoś nie lubie to nie musi dawać.

I teraz może to kogoś zaskoczy,ale całość blenduję na papkę :)

Ciasto na pierogi wałuję na posypanej mąką stolnicy.Wałkuję dość cienko.
Jeżeli chce mi się bawić to robię pierogi w takim sprzęciku,a jak nie to szklanką standardowo wycinam kółka i nakładam farsz.
Zlepiam palcami,lub dociskam widelcem jak jest konieczność.

* mnie wychodzi ok. 40/45 pierogów.
Wszystko zależy od grubości ciasta i wyciętych kółek.

Pierogi gotuję w osolonej wodzie (wrzącej już) i czekam aż wypłyną,daję wtedy im jeszcze jakieś 2-3 min.
Można dać też cit oleju aby się nie zlepiały.

OKRASA:

No ja to tak bynajmniej nazywam :)

Boczek podsmażam na patelni.Jak się wytopi to dodaję cebulkę drobno pokrojoną.

Taką okrasą posypuję pierogi i podaję.

Mój mąż uwielbia,synek jeszcze bardziej no i ja też nie pogardzę ;P

* całość przygotowania to ok.60 min,bo zabawa z ciastem i farszem.
* zaznaczyłam 30 porcji,bo nie dało rady więcej :(

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Sensuel, 2010-10-05 13:46:14
    Sensuel
    Jakie "nori" ????
    Miała być WODA !!! 1/4 szklanki
    Komentarz
  • 28nana, 2010-10-05 14:03:30
    28nana
    eee tam... ;-)
    z nori też może być ciekawie :P - może właśnie przez przypadek wynalazłaś nowe rewolucyjne danie

    tylko czy ktoś odważy się przetestować ;-)
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe