Zapiekanka - kurcze pieczone z ziemniakami

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2010-10-05
  • Zapiekanka - kurcze pieczone z ziemniakami

Składniki:

Przygotowanie:

Generalnie tę zapiekankę można zrobić na dwa sposoby: mój i mojej mamy.
Samą zapiekankę wymyśliłam ja kiedy musiałam zrobić coś na obiad z niczego ciekawego w lodówce. Zrobiłam więc na szybko zapiekankę, moja mama przyszła, zjadła i wydała wyrok: "za mało wyraziste". Potem się oczywiście pokłóciłyśmy itd. Muszę jednak przyznać że mama miała trochę racji. Zapiekanka tak czy siak mi smakuje, ale jej wersja jest taka bardziej... Po prostu jest bardziej. Za to moja wersja to wersja ekspresowa.

I sposób- sposób mamy- Elżbiety.
Przygotowujemy marynatę z oliwy i przypraw. Specjalnie nie podaję ilości bo wszystko zależy od tego kto co lubi. Powiem tyle, że przyprawy sypiemy śmiało, jedyne z czym bym nie przesadzała to curry.
Ziemniak obieramy i kroimy w plasterki (ok. pół centymetra). Pierś podobnie: czyścimy i kroimy w plastry (trochę grubsze od ziemniaków) i razem z ziemniakami wrzucamy do marynaty.
Moja mama robi to zazwyczaj rano żeby do pory obiadowej zdążyło się dobrze wymoczyć.
I kiedy już nadejdzie pora, wyciągamy o to to i układamy w naczyniu żaroodpornym (cztery plasterki ziemniaka-mięsko-cztery ziemniaka-mięsko). Tak w ślimaczka. Zdarza się że trzeba gdzieś jeszcze poupychać ziemniaki. Posypujemy piórkami cebuli czerwonej i białej (z cebulką ostrożnie, ćwiartki wystarczą). I po piekarnika 200 stopni 45min.
Po 30min. wyciągamy zapiekankę na chwilkę, żeby posypać ją startym serem żółtym.
Jak już ser się ładnie przypiecze to wyciągamy i konsumujemy ;]

II sposób- sposób córki- Katarzyny.
Nic nie marynujemy. Po prostu smarujemy naczynie żaroodporne oliwą, układamy ziemniaki i mięsko i posypujemy przyprawami. Dalej tak samo, cebulka,piekarnik, ser, znowu piekarnik i zajadamy xD

Smacznego ;]

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • fajnaciziadobrzemizia, 2010-10-05 18:58:48
    fajnaciziadobrzemizia
    zapomniałam oczywiście o soli xD posolić oczywiście trzeba i to dość konkretnie ;D
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe